Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hovězí maso

 

 jpcvx5.jpg

 

Roštěnky na pivu

Ingredience:
400 g plátků roštěnky
2 lžíce sádla
1 cibule
1/2 hrnku piva
sůl a pepř
1 lžička hladké mouky

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát. 

Znojemská roštěná

Ingredience:
1 kg roštěné
slanina
1 cibule
sůl a pepř
hladká mouka
3 sterilované okurky
olej
vývar

Plátky masa posolíme, popepříme a osmažíme na oleji. Šťávu zasmažíme moukou, rozpustíme v ní kostičky slaniny a vložíme drobně krájené okurky, trochu podlijeme vývarem a krátce podusíme. 

Hovězí závitky se slaninou a šunkou

Ingredience:
800 g hovězí kýty (zadní bez kosti)
4 plátky slaniny
4 plátky šunky
2 cibule
hladká mouka
hořčice
máslo
vývar na podlévání
olej
sůl a pepř

Maso nakrájíme na 4 plátky, které důkladně naklepeme, osolíme, posypeme mletým pepřem a lehce potřeme hořčicí. Na každý plátek masa pak položíme plátek slaniny, plátek šunky a kolečko cibule. Maso stočíme do závitku, zajistíme ho jehlou nebo svážeme provázkem a obalíme v hladké mouce. V hrnci se směsí oleje a másla osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme závitky, osmahneme je ze všech stran a podlijeme vývarem. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a zakryté poklici zvolna pečeme 1,5-2 hodiny doměkka. Během pečení podle potřeby podléváme horkým vývarem a závitky obracíme. Měkké závitky vytáhneme, šťávu prolisujeme.

Hovězí se zelenou fazolkou

Ingredience:
600 g hovězího masa ze stehna
2 cibule
20 g hladké mouky
olej
500 g zelených fazolek
sůl
masox

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, rychle osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného podlévání vývarem z masoxu dusíme. Šťávu necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme očištěnou a nakrájenou fazulku a dusíme doměkka.

Křenová omáčka s hovězím

Ingredience:
600 g hovězího zadního
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1 cibule
1 kořenová zelenina
Na omáčku:
70 g másla
300-400 ml vývaru
100 g čerstvého křenu
400 ml mléka
1 lžička citrónové Šťávy
60 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání

Hovězí maso omyjeme, odblaníme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo pouze potopené. Osolíme, přidáme očištěnou rozpůlenou cibuli, přepůlenou očištěnou mrkev, celer, petržel, celé koření a vaříme doměkka. V tlakovém hrnci to trvá asi 30 minut. Uvařená maso uchováme v části vývaru a zbytek přecedíme a použijeme na omáčku. V kastrolu rozpustíme většinu másla, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, dobře promícháme, uvedeme do varu, dolijeme mlékem, osolíme, občas zamícháme a mírným varem vaříme asi 20 minut. Nakonec zjemníme smetanou, necháme projít varem a přecedíme přes jemné síto. Do omáčky vmícháme jemně nastrouhaný křen promíchaný s citrónovou šťávou a dochutíme solí a cukrem

Bifteky

Ingredience:
4 řezy ze svíčkové
sůl
olej
máslo
1 pomeranč
worcestrová omáčka
2 olivy

Plátky masa tupou stranou nože naklepeme po obou stranách, osolíme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je opékáme na rozpáleném oleji po každé straně asi 5 minut. Při obracení do masa nepícháme. Do zbylé šťávy přidáme máslo, připečené části šťávy seškrábeme, aby se šťáva zabarvila, a zakapeme worcesterem. Na bifteky položíme plátky pomeranče, olivu a přelijeme horkou šťávou.

Svíčková na smetaně

Ingredience:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl a pepř
50 g oleje
2 mrkve
2 petržele
1 malý celer
2 cibule
10 kuliček černého pepře
masox
40 g hladké mouky
¼ l kysané smetany
citrónová šťáva nebo ocet

Očištěnou a odblaněnou svíčkovou popřetahujeme na nudle nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a z obou stran na oleji osmahneme. Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a pražíme tak dlouho, až zelenina zčervená. Přidáme koření, podlijeme bujónem a zakryté pečeme v troubě. Během pečení maso občas podléváme. Když je svíčková měkká, dopečeme ji bez pokličky do zlatista. Upečené maso vytáhneme. Šťávu se zeleninou zahustíme moukou a rozředíme bujónem. Koření vybereme a omáčku rozmixujeme a nebo prolisujeme. Nakonec přidáme smetanu a ještě krátce povaříme. Hotovou omáčku dle chuti přikyselíme octem nebo šťávou z citrónu.

Roštěnky (hovězí plátky) s nakládanými okurky

Ingredience

400 g hovězích roštěnek (plát­ků), sůl, 40 g tuku (kdo může, dá sádlo), 40 g cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, 1 balení zakysané smetany (nejvýše 2,5 dl), 80-100 g sladkokyselých okurek

Roštěnky nebo plátky nakle­peme a v horkém tuku prudce opečeme po obou stranách. Opečené plátky vyjmeme, do tu­ku (šťávy) z nich dáme nadrob­no nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přimícháme mletou papriku a pepř, přidáme dříve opečené plátky masa, osolíme je a pod pokličkou pomalu dusíme. Občas podlijeme horkou vodou. Měkké plátky masa vyjmeme. Šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku (1-2 lžičky), za stálého míchání necháme 4-6 minut po­vařit, odstavíme ji a do hotové omáčky přidáme na kostičky na­krájené okurky a udušené plátky masa. Případně ještě chvíli pro­hřejeme. Podobně můžeme udělat i v papiňáku - dusíme 40-50 minut.

Příloha: rýže, houskový kne­dlík, v troubě opečené brambo­ry, krupicové noky

Hovězí na česneku

Ingredience

1/2 kg.Hovězí kližky, 1 větší cibule, 1-2 pol.lžíce tuku/ceres/, sůl, pepř, tekuté maggi asi 1pol.lžíci, 1 skl.vody

Cibuli na drobno nakrájet,upražit do hněda,vhodit maso ,rychle promíchat dát všechno koření,zase promíchat a zalít vodou.Dávám to do papiňáku je to rychle hotovo.Asi za 15-20 min.

Svíčkové řezy se šunkou

Ingredience

8 řezů ze svíčkové, 8 plátků šunky, 8 plátků slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 8 velkých rajčat, 2 lžíce kaparů, 4 žampiony, drcený rozmarýn, estragon, oregano, drcený bobkový list, pažitka, sůl, drcený pepř.

Jednotlivé řezy lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme slaninou a šunkou. Spíchneme párátky, aby se šunka a slanina nekroutily. Vložíme do mísy a zalijeme olejem. Necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny.

Potom na rozpáleném oleji prudce řezy opečeme po obou stranách. Přidáme máslo, kapary, na plátky nakrájené žampiony, podusíme a přelijeme přes jednotlivé porce. Ozdobíme rajčaty, která jsme na povrchu nařízli, osolili, opepřili a zapekli 5 minut v troubě.

Příloha:
Podáváme s opečenými brambory posypanými pažitkou.

Hovězí maso na houbách

Ingredience

4 hovězí pátky (nejlépe roštěnky), 250 g hub, 1 cibule, 50 g slaniny, sklenka vína, 1 lžíce hladké mouky, sůl, drcený kmín, pepř, olej, podle chuti zakysaná smetana, citronová šťáva

Maso naklepeme, okraje nařízneme, aby se nekroutily, osolíme, opepříme a po obou stranách osmažíme na oleji. Dohněda osmažené maso vyjmeme a na zbylý tuk vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Podusíme ji, vrátíme maso, podlijeme je vínem a vodou a podusíme doměkka.
Mezitím si nakrájíme nadrobno slaninu, rozškvaříme ji na troške oleje, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, mírně okmínujeme a dusíme, až se vzniklá tekutina odpaří a houby se opékají jen v tuku. V kastrole na troše oleje osmahneme mouku, zalijeme ji vydušenou šťávou z masa, přidáme trochu vody, dobře rozmícháme a povaříme.
Do hotové omáčky vmícháme houby, vložíme plátky masa, vše prohřejeme a podáváme. Omáčku můžeme také doplnit zakysanou smetanou a dochutit citronovou šťávou.

Hovězí maso plněné vejci

Ingredience

700g hovězího masa, 100g slaniny, 50g másla, 1 středně velká cibule, 7 vajec natvrdo, olej, sůl, pepř, sterilovaná mrkev, sterilovaný nebo mražený hrášek, sterilované fazolové lusky, cukr, sůl, pepř, máslo

Do masa nařízneme kapsu, naplníme plátky vajec a zašijeme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme drobně nakrájenou cibulí a máslo. Když cibule zesklovatí, vložíme na ni maso a po obou stranách osmahneme. Trochu podlejeme vodou a dáme do trouby dusit doměkka. Zvlášť na másle krátce podusíme v jednotlivých kastrolech sterilovanou mrkev, sterilovaný nebo mražený hrášek a sterilované fazolové lusky. Ochutíme solí, případně cukrem a pepřem. Porce masa podáváme s vařenými bramborami, obložíme zeleninou a vše polejeme šťávou z masa. 

Přírodní roštěnky

Ingredience

4 roštěnky,olej, sůl, mletý pepř, 10 g másla

Roštěnky  odblaníme, po obvodech několikrát mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladničce nejméne hodinu odležet. Před podávaním je osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a prudce opečeme po obou stranách tak aby byly uvnitř mírně růžové.Při dopékání přidáme máslo a necháme je jen rozehřát.Rožtěnky hned přeložíme na talíře, posypeme čerstvě mletým pepřem a podáváme s brambory a se zeleninovou oblohou nebo se zeleninovým salatem. 

Roštěnky na hořčici

Ingredience

4roštěnky, olej, 2 lžičky hladké mouky , 2 lžíce hořčice,   sůl, 1 cibule, kousek bujonové kostky

Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladu nejméně hodinu odležet.Před podávaním je osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a prudce opečeme po obou stranách tak , aby byly uvnitř mírně růžové. Přeložíme je na talíře, na pánev přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme ji ,posypeme moukou,osmahneme, zalijeme několika lžícemi vody, přidáme hořčici, bujonovou kostku a za stálého míchání omáčku krátce povaříme.Nalijeme ji na roštěnky a hned podáváme s rýži a se zeleninovým salátem nebo se sterilovanými houbami.

 Roštěnky se šunkou a vejci

Ingredience

4 roštěnky, olej, sůl, mletý pepř, 2 obdélné plátky šunky , 4 vejce, 10 g másla

Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a nacháme v chladu hodinu odležet.Před podávaním připravíme na oleji sázená vejce, roštěnky osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejen a prudce opečeme po obou stranách tak , aby byly uvnitř mírně růžové.Přeložíme na talíře, na pánev přidáme máslo, necháme je rozehřát pak v něm prohřejeme plátky šunky předem rozkrájené na půlky.Roštěnky pokládáme plátky šunky a sázenými vejci, podlejeme výpekem a hned podáváme.Vhodná příloha jsou ruzně upravené brambory a zeleninový salát

Moravské roštěnky

Ingredience

4 roštěnky, olej, sůl, 4 menší plátky moravského uzeného masa, 3 vejce, rajčatový kečup, sojová (nebo worcestrová) omáčka

Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme hodinu v chladu odležet.Před podáváním připravíme řidší míchaná vajce, roštěnky osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a zprudka opečeme po obou stranách na pánvi s olejem tak, aby byly uvnitř růžové.Vyjmeme je , na pánvi prohřejeme plátky moravského uzeného masa, vyjmeme jej , na pánev přidáme kečup, omáčku, 4 lžíce vody a krátce vše podusíme.Roštěnky přeložíme na talíře, poklademe uzením masem, na které rozdělíme míchaná vejce a vše přelejeme kečupovou omáčkou.Hned podáváme , vhodná příloha je rýže. 

Roštěnky na víně

Ingredience

4 roštěnky, olej, sůl, 1 dl červeného vína, 20g másla, 1 malá cibule, 1 sterilovaná nebo čerstvá kapie, 1 lžička hladké mouky, 3 lžíce rajčatového kečupu

Roštěnky jemně naklepeme , pořeme olejem, opepříme, pokapeme částí vína a necháme hodinu v chladničce odležet.Před podávaním je osušíme,osolíme a prudce opečeme na oleji po obou stranách tak, aby byly uvnitř růžové.Přeložíme je na talíře, na pánvi zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme máslo, vše zasypeme moukou a osmahneme ji.Přidáme kapii nakrájenou na nudličky, kečup, asi 4 lžíce vody, zbylé víno a omáčku krátce podusíme za stálého míchání.Omáčku osolime, nalijeme na roštěnky a hned podáváme. vhodná příloha je rýže

 Přažský guláš

 

Ingredience

4cibule, 4 lžíce oleje, 500-600 g hozího, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, rajčatový protlak, 7 dl vývaru z kostí, 2 stroužky česneku, kmín, mlezý pepř, majoránka, 2 párky

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji , přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahnem : přidáme hladkou mouku a opět osmahneme. Zaprášíme sladkou paprikou, přidáme trochu rajčatového protlaku, znovu krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme třený česnek, kmín, pepř a dusíme. Před dokončením přidáme najemno rozemnutou majoránku. Před podávaním se každá porce ozdobí půlkou párku.

Valašský guláš

Ingredience

 

600 g hovězího masa, sůl, mletý pepř, 5 lžíc oleje, 2 cibule, 1 lžička mleté papriky, několik kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, kmín, 1/2 bobkového listu, majoránka, 4 sroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 7 dl vývaru, 80 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 120 g žampionů

 

Hovězí maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, osmažíme je přidáme lžičku papriky, celý pepř, nové koření, kmín, bobkový list, utřený česnek a vše vydusíme do tuku. Potom  zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme a dusíme. Ke konci dušení přidáme majorámku a dochutíme.Kyselé zelí a na kousky nakrájené žampiony podusíme na slanine a vložíme do hotového guláše.

 

Hovězí s křenovou omáčkou

 Ingredience

Na vývar :600g předního hovězího masa,

sůl, cibuli,

malou karotku, 1 řapík celeru,

1 lžičku celého pepře,4 kuličky nového koření

Na dohotovení : 50 g másla, 50 g hladké mouky,

100 ml smetany ke šlehání, dle chuti cukr,

80 g strouhaného křenu, 800 g brambor,

2 větší mrkve, 200 g květáku,

2 řapíky celeru, 1 menší porek

Hovězí maso vložíme do osolené vroucí vody. Přidáme cibuli, karotku s celerem a koření. Maso zvolna vaříme doměkka, vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme teplé. Vývar přecedíme.

Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji asi 600 ml vývaru, rozšleháme a 15 minut necháme povařit. Omášku zjemníme smetanou, dochutíme, solí, cukrem i křenem a odstavíme.

Brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kousky a ve zbylém vývaru povaříme na skus. Podáváme k hovězímu masu s omáčkou.

 
 

 

Facebook

Hodiny


Kalendař


náštěvy

TOPlist

odkazy

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic