Hovězí maso
Roštěnky na pivu
Ingredience:
400 g plátků roštěnky
2 lžíce sádla
1 cibule
1/2 hrnku piva
sůl a pepř
1 lžička hladké mouky
Znojemská roštěná
Ingredience:
1 kg roštěné
slanina
1 cibule
sůl a pepř
hladká mouka
3 sterilované okurky
olej
vývar
Plátky masa posolíme, popepříme a osmažíme na oleji. Šťávu zasmažíme moukou, rozpustíme v ní kostičky slaniny a vložíme drobně krájené okurky, trochu podlijeme vývarem a krátce podusíme.
Hovězí závitky se slaninou a šunkou
Ingredience:
800 g hovězí kýty (zadní bez kosti)
4 plátky slaniny
4 plátky šunky
2 cibule
hladká mouka
hořčice
máslo
vývar na podlévání
olej
sůl a pepř
Hovězí se zelenou fazolkou
Ingredience:
600 g hovězího masa ze stehna
2 cibule
20 g hladké mouky
olej
500 g zelených fazolek
sůl
masox
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, rychle osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného podlévání vývarem z masoxu dusíme. Šťávu necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme očištěnou a nakrájenou fazulku a dusíme doměkka.
Křenová omáčka s hovězím
Ingredience:
600 g hovězího zadního
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1 cibule
1 kořenová zelenina
Na omáčku:
70 g másla
300-400 ml vývaru
100 g čerstvého křenu
400 ml mléka
1 lžička citrónové Šťávy
60 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
Hovězí maso omyjeme, odblaníme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo pouze potopené. Osolíme, přidáme očištěnou rozpůlenou cibuli, přepůlenou očištěnou mrkev, celer, petržel, celé koření a vaříme doměkka. V tlakovém hrnci to trvá asi 30 minut. Uvařená maso uchováme v části vývaru a zbytek přecedíme a použijeme na omáčku. V kastrolu rozpustíme většinu másla, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, dobře promícháme, uvedeme do varu, dolijeme mlékem, osolíme, občas zamícháme a mírným varem vaříme asi 20 minut. Nakonec zjemníme smetanou, necháme projít varem a přecedíme přes jemné síto. Do omáčky vmícháme jemně nastrouhaný křen promíchaný s citrónovou šťávou a dochutíme solí a cukrem
Bifteky
Ingredience:
4 řezy ze svíčkové
sůl
olej
máslo
1 pomeranč
worcestrová omáčka
2 olivy
Plátky masa tupou stranou nože naklepeme po obou stranách, osolíme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je opékáme na rozpáleném oleji po každé straně asi 5 minut. Při obracení do masa nepícháme. Do zbylé šťávy přidáme máslo, připečené části šťávy seškrábeme, aby se šťáva zabarvila, a zakapeme worcesterem. Na bifteky položíme plátky pomeranče, olivu a přelijeme horkou šťávou.
Svíčková na smetaně
Ingredience:
600 g hovězí svíčkové
50 g uzené slaniny
sůl a pepř
50 g oleje
2 mrkve
2 petržele
1 malý celer
2 cibule
10 kuliček černého pepře
masox
40 g hladké mouky
¼ l kysané smetany
citrónová šťáva nebo ocet
Očištěnou a odblaněnou svíčkovou popřetahujeme na nudle nakrájenou slaninou, osolíme, opepříme a z obou stran na oleji osmahneme. Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a pražíme tak dlouho, až zelenina zčervená. Přidáme koření, podlijeme bujónem a zakryté pečeme v troubě. Během pečení maso občas podléváme. Když je svíčková měkká, dopečeme ji bez pokličky do zlatista. Upečené maso vytáhneme. Šťávu se zeleninou zahustíme moukou a rozředíme bujónem. Koření vybereme a omáčku rozmixujeme a nebo prolisujeme. Nakonec přidáme smetanu a ještě krátce povaříme. Hotovou omáčku dle chuti přikyselíme octem nebo šťávou z citrónu.
Roštěnky (hovězí plátky) s nakládanými okurky
Ingredience
400 g hovězích roštěnek (plátků), sůl, 40 g tuku (kdo může, dá sádlo), 40 g cibule, mletá sladká paprika, mletý pepř, 1 balení zakysané smetany (nejvýše 2,5 dl), 80-100 g sladkokyselých okurek
Roštěnky nebo plátky naklepeme a v horkém tuku prudce opečeme po obou stranách. Opečené plátky vyjmeme, do tuku (šťávy) z nich dáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, přimícháme mletou papriku a pepř, přidáme dříve opečené plátky masa, osolíme je a pod pokličkou pomalu dusíme. Občas podlijeme horkou vodou. Měkké plátky masa vyjmeme. Šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku (1-2 lžičky), za stálého míchání necháme 4-6 minut povařit, odstavíme ji a do hotové omáčky přidáme na kostičky nakrájené okurky a udušené plátky masa. Případně ještě chvíli prohřejeme. Podobně můžeme udělat i v papiňáku - dusíme 40-50 minut.
Příloha: rýže, houskový knedlík, v troubě opečené brambory, krupicové noky
Hovězí na česneku
Ingredience
1/2 kg.Hovězí kližky, 1 větší cibule, 1-2 pol.lžíce tuku/ceres/, sůl, pepř, tekuté maggi asi 1pol.lžíci, 1 skl.vody
Cibuli na drobno nakrájet,upražit do hněda,vhodit maso ,rychle promíchat dát všechno koření,zase promíchat a zalít vodou.Dávám to do papiňáku je to rychle hotovo.Asi za 15-20 min.
Svíčkové řezy se šunkou
Ingredience
8 řezů ze svíčkové, 8 plátků šunky, 8 plátků slaniny, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 8 velkých rajčat, 2 lžíce kaparů, 4 žampiony, drcený rozmarýn, estragon, oregano, drcený bobkový list, pažitka, sůl, drcený pepř.
Jednotlivé řezy lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme slaninou a šunkou. Spíchneme párátky, aby se šunka a slanina nekroutily. Vložíme do mísy a zalijeme olejem. Necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny.
Potom na rozpáleném oleji prudce řezy opečeme po obou stranách. Přidáme máslo, kapary, na plátky nakrájené žampiony, podusíme a přelijeme přes jednotlivé porce. Ozdobíme rajčaty, která jsme na povrchu nařízli, osolili, opepřili a zapekli 5 minut v troubě.
Příloha:
Podáváme s opečenými brambory posypanými pažitkou.
Hovězí maso na houbách
Ingredience
4 hovězí pátky (nejlépe roštěnky), 250 g hub, 1 cibule, 50 g slaniny, sklenka vína, 1 lžíce hladké mouky, sůl, drcený kmín, pepř, olej, podle chuti zakysaná smetana, citronová šťáva
Maso naklepeme, okraje nařízneme, aby se nekroutily, osolíme, opepříme a po obou stranách osmažíme na oleji. Dohněda osmažené maso vyjmeme a na zbylý tuk vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Podusíme ji, vrátíme maso, podlijeme je vínem a vodou a podusíme doměkka.
Mezitím si nakrájíme nadrobno slaninu, rozškvaříme ji na troške oleje, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme, mírně okmínujeme a dusíme, až se vzniklá tekutina odpaří a houby se opékají jen v tuku. V kastrole na troše oleje osmahneme mouku, zalijeme ji vydušenou šťávou z masa, přidáme trochu vody, dobře rozmícháme a povaříme.
Do hotové omáčky vmícháme houby, vložíme plátky masa, vše prohřejeme a podáváme. Omáčku můžeme také doplnit zakysanou smetanou a dochutit citronovou šťávou.
Hovězí maso plněné vejci
Ingredience
700g hovězího masa, 100g slaniny, 50g másla, 1 středně velká cibule, 7 vajec natvrdo, olej, sůl, pepř, sterilovaná mrkev, sterilovaný nebo mražený hrášek, sterilované fazolové lusky, cukr, sůl, pepř, máslo
Do masa nařízneme kapsu, naplníme plátky vajec a zašijeme. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme drobně nakrájenou cibulí a máslo. Když cibule zesklovatí, vložíme na ni maso a po obou stranách osmahneme. Trochu podlejeme vodou a dáme do trouby dusit doměkka. Zvlášť na másle krátce podusíme v jednotlivých kastrolech sterilovanou mrkev, sterilovaný nebo mražený hrášek a sterilované fazolové lusky. Ochutíme solí, případně cukrem a pepřem. Porce masa podáváme s vařenými bramborami, obložíme zeleninou a vše polejeme šťávou z masa.
Přírodní roštěnky
Ingredience
4 roštěnky,olej, sůl, mletý pepř, 10 g másla
Roštěnky odblaníme, po obvodech několikrát mělce nařízneme, jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladničce nejméne hodinu odležet. Před podávaním je osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a prudce opečeme po obou stranách tak aby byly uvnitř mírně růžové.Při dopékání přidáme máslo a necháme je jen rozehřát.Rožtěnky hned přeložíme na talíře, posypeme čerstvě mletým pepřem a podáváme s brambory a se zeleninovou oblohou nebo se zeleninovým salatem.
Roštěnky na hořčici
Ingredience
4roštěnky, olej, 2 lžičky hladké mouky , 2 lžíce hořčice, sůl, 1 cibule, kousek bujonové kostky
Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladu nejméně hodinu odležet.Před podávaním je osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a prudce opečeme po obou stranách tak , aby byly uvnitř mírně růžové. Přeložíme je na talíře, na pánev přidáme drobně nakrájenou cibuli, zpěníme ji ,posypeme moukou,osmahneme, zalijeme několika lžícemi vody, přidáme hořčici, bujonovou kostku a za stálého míchání omáčku krátce povaříme.Nalijeme ji na roštěnky a hned podáváme s rýži a se zeleninovým salátem nebo se sterilovanými houbami.
Roštěnky se šunkou a vejci
Ingredience
4 roštěnky, olej, sůl, mletý pepř, 2 obdélné plátky šunky , 4 vejce, 10 g másla
Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a nacháme v chladu hodinu odležet.Před podávaním připravíme na oleji sázená vejce, roštěnky osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejen a prudce opečeme po obou stranách tak , aby byly uvnitř mírně růžové.Přeložíme na talíře, na pánev přidáme máslo, necháme je rozehřát pak v něm prohřejeme plátky šunky předem rozkrájené na půlky.Roštěnky pokládáme plátky šunky a sázenými vejci, podlejeme výpekem a hned podáváme.Vhodná příloha jsou ruzně upravené brambory a zeleninový salát
Moravské roštěnky
Ingredience
4 roštěnky, olej, sůl, 4 menší plátky moravského uzeného masa, 3 vejce, rajčatový kečup, sojová (nebo worcestrová) omáčka
Roštěnky jemně naklepeme, potřeme olejem a necháme hodinu v chladu odležet.Před podáváním připravíme řidší míchaná vajce, roštěnky osolíme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a zprudka opečeme po obou stranách na pánvi s olejem tak, aby byly uvnitř růžové.Vyjmeme je , na pánvi prohřejeme plátky moravského uzeného masa, vyjmeme jej , na pánev přidáme kečup, omáčku, 4 lžíce vody a krátce vše podusíme.Roštěnky přeložíme na talíře, poklademe uzením masem, na které rozdělíme míchaná vejce a vše přelejeme kečupovou omáčkou.Hned podáváme , vhodná příloha je rýže.
Roštěnky na víně
Ingredience
4 roštěnky, olej, sůl, 1 dl červeného vína, 20g másla, 1 malá cibule, 1 sterilovaná nebo čerstvá kapie, 1 lžička hladké mouky, 3 lžíce rajčatového kečupu
Roštěnky jemně naklepeme , pořeme olejem, opepříme, pokapeme částí vína a necháme hodinu v chladničce odležet.Před podávaním je osušíme,osolíme a prudce opečeme na oleji po obou stranách tak, aby byly uvnitř růžové.Přeložíme je na talíře, na pánvi zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme máslo, vše zasypeme moukou a osmahneme ji.Přidáme kapii nakrájenou na nudličky, kečup, asi 4 lžíce vody, zbylé víno a omáčku krátce podusíme za stálého míchání.Omáčku osolime, nalijeme na roštěnky a hned podáváme. vhodná příloha je rýže
Přažský guláš
Ingredience
4cibule, 4 lžíce oleje, 500-600 g hozího, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, rajčatový protlak, 7 dl vývaru z kostí, 2 stroužky česneku, kmín, mlezý pepř, majoránka, 2 párky
Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji , přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahnem : přidáme hladkou mouku a opět osmahneme. Zaprášíme sladkou paprikou, přidáme trochu rajčatového protlaku, znovu krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme třený česnek, kmín, pepř a dusíme. Před dokončením přidáme najemno rozemnutou majoránku. Před podávaním se každá porce ozdobí půlkou párku.
Valašský guláš
Ingredience
600 g hovězího masa, sůl, mletý pepř, 5 lžíc oleje, 2 cibule, 1 lžička mleté papriky, několik kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, kmín, 1/2 bobkového listu, majoránka, 4 sroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 7 dl vývaru, 80 g slaniny, 200 g kyselého zelí, 120 g žampionů
Hovězí maso nakrájené na kostky osolíme, opepříme, na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, osmažíme je přidáme lžičku papriky, celý pepř, nové koření, kmín, bobkový list, utřený česnek a vše vydusíme do tuku. Potom zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme a dusíme. Ke konci dušení přidáme majorámku a dochutíme.Kyselé zelí a na kousky nakrájené žampiony podusíme na slanine a vložíme do hotového guláše.
Hovězí s křenovou omáčkou
Ingredience
Na vývar :600g předního hovězího masa,
sůl, cibuli,
malou karotku, 1 řapík celeru,
1 lžičku celého pepře,4 kuličky nového koření
Na dohotovení : 50 g másla, 50 g hladké mouky,
100 ml smetany ke šlehání, dle chuti cukr,
80 g strouhaného křenu, 800 g brambor,
2 větší mrkve, 200 g květáku,
2 řapíky celeru, 1 menší porek
Hovězí maso vložíme do osolené vroucí vody. Přidáme cibuli, karotku s celerem a koření. Maso zvolna vaříme doměkka, vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme teplé. Vývar přecedíme.
Z másla a mouky připravíme jíšku. Zalijeme ji asi 600 ml vývaru, rozšleháme a 15 minut necháme povařit. Omášku zjemníme smetanou, dochutíme, solí, cukrem i křenem a odstavíme.
Brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Očištěnou zeleninu pokrájíme na kousky a ve zbylém vývaru povaříme na skus. Podáváme k hovězímu masu s omáčkou.