Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vepřové maso

Image and video hosting by TinyPic

Ražniči

Ingredience

libové vepřové maso, anglická slanina, klobása, tenké párky, cibule, paprika, sůl, koření gyros nebo grilovací, olej - vše v množství podle počtu a chuti strávníků

Postup

Maso nakrájíme na kostky a promícháme s kořením a trochou oleje. Necháme uležet přes noc. Slaninu, párky a papriku nakrájíme na kousky, klobásu a cibuli na kolečka. Všechno střídavě napichujeme na jehly nebo špejle. Naskládáme na plech potřený olejem, trošičku podlijeme a upečeme doměkka (asi hodinu). Podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou nebo kečupem.

Znojemské plátky

Ingredience

4 - 6 plátků masa (vepřové, krůtí, kuřecí), sůl, mletý pepř, hořčice, 1 kostka masoxu, 100 g kabanosu, 100 g kyselých okurek, trochu hladké mouky, olej, 2 vejce uvařená natvrdo

Postup

Plátky masa lehce naklepeme a z obou stran osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji je prudce z obou stran opečeme a vyndáme. Do zbylého tuku nasypeme pokrájenou cibuli, osmažíme a vrátíme k ní maso. Zalijeme horkou vodou (aby bylo maso ponořené), přidáme masox, přiklopíme pokličkou a dusíme do změknutí masa (podle druhu a kvality asi 25 - 45 minut). Mezitím v půl hrnku vody rozkvedláme lžíci hořčice a lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme, do kastrolu vlijeme obsah hrnku, rozmícháme, přidáme na drobné kostičky nakrájené okurky, kabanos a vejce, vrátíme maso, přiklopíme a ještě asi 15 minut společně provaříme. Podáváme s rýží.

Maso pečené v zelí

Ingredience

600 g vepřového masa (plecko, krkovička), 1 velká cibule, 1 menší hlávka zelí, sůl, pepř, kmín, olej

Postup

Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky. Zelí nakrouháme najemno a rozprostřeme do pekáčku. Lehce osolíme a okmínujeme. V pánvi na rozehřátém oleji necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme a opékáme za stálého míchání do zezlátnutí cibule i masa. Pak obsah pánve vysypeme do pekáčku na zelí, trochu podlijeme vodou (málo, zelí pustí šťávu) a ve vyhřáté troubě upečeme do změknutí masa (asi 30 minut).
Pro milovníky knedlí: podáváme s libovolnými knedlíky, doporučuju chlupaté nebo hrnkové.
Pro milovníky těstovin: během pečení masa uvaříme 300 g těstovin (kolínka, vřetena,...) a uvařené zcezené těstoviny vmícháme do pekáče k hotovému masu a zelí.
Pro zastánce zdravé výživy: vepřové maso nahradíme kousky vykostěných kuřecích či krůtích stehen a těstoviny použijeme celozrnné.

Jižanské kotlety

Ingredience

4 plátky vepřové kotlety, 1 velká cibule, 2 papriky, 1 plechovka loupaných rajčat, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, oregano, 100 ml červeného vína, olej

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rajčata z plechovky vyndáme a překrájíme na kousky. Papriky zbavíme semen a pokrájíme na proužky. Maso naklepeme, z obou stran posolíme a opepříme. Mouku smícháme s mletou paprikou a v této směsi obalíme z obou stran plátky masa. Prudce je opečeme z obou stran na rozpáleném oleji a vyndáme z pánve. Ve výpeku osmažíme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené papriky a rajčata i se šťávou z plechovky. Přidáme větší špetku oregana, osolíme, přilijeme víno, promícháme, vložíme maso, přikryjeme pokličkou a dusíme vše společně asi 10 minut. Podáváme s rýží. 

Vepřová  směs s pórkrm po čínsku

Ingredience

300g libové vepřové kýty, 1 vejce, 1 lžíce škrobové moučky, sůl, olej, 1 lžíce sojoé omáčky, 20 g másla, 200g bílých částí pórku, 1 stroužek česneku, mletý zázvor

Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepemeje potom je nakrájíme na nudličky. Osolímeje, přidáme vejce, škrobovou moučku, 2 lžíce oleje, sojovou omáčku, promícháme a necháme chvíli odležet. Pórek a česnek nakrájíme na plátky, osolíme a podusíme na másle.

Vepřové nudličky s paprikou

Ingredience

300 g libové vepřové kýty, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 100 g žampionů, 1 cibule, 1 paprika, 2 lžíce oleje, 1 dl kysané smetany, špetka tymiánu, sůl

Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme je , potom nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme drobně, žampiony nakrájíme na plátky, papriku na nudličky. Maso promícháme s moukou a paprikou ,za stálého míchání je opékáme na oleji na pánvi asi 5 minut, vyjmeme je , na oleji podusíme cibuli, přidáme žampiony a papriku, podusíme je, vše zalijeme smetanou a několika lžícemi vody, osolíme, okořeníme a necháme přejít varem. Přidáme maso a prohřejeme je. Podáváme s ryží nebo těstovinami.

Vepřová směs na pivě

Ingredience

300 g libové vepřové kýty, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 50 g salámu, 4 lžíce světlého piva 10°, 3 lžíce rajčatového kečupu, olej, mletý pepř, sůl

Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme je, pak je nakrájíme na nudličky, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a opékáme 3 minuty. Přidáme kečup, pepř, sůl, rozetřený česnek, zalijeme pivem a dusíme 2 minuty. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájený salám, sůl, a dusíme ještě minutu. Podávámes tousty nebo s těstovinami. 

Čertovská směs s bramboráčky

Ingredience
600 g vepřové kýty, sůl, pepř, mletá paprika, 3 stroužky česneku, 30 g oleje, 20 g solamylu, 50 g oleje na pečení, 250 g sterilovaného leča, 200 g měkkého salámu nebo párků, 50 g kečupu

maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, opaprikujeme, očesnekujeme, zakápneme olejem, zaprášíme solamylem, promícháme a necháme odležet.Maso opečeme na horkém oleji, přidáme sterilované lečo, nakrájený salám, kečup, podle potřeby trochu vody a vše krátce podusíme.Příloha jsou malé bramboráčky.

Vepřové plátky v alobalu

Ingredience:


4 plátky vepřové kýty, sojová omáčka, 1pórek, 2 hrušky, 4 plátky šunky, sůl, 4 lžíce vody,olej na poření alobalu
  Maso lehce naklepeme, osolíme a vložíme na čtyři pláty alobalu potřené olejem. Každý plátek pokapeme sójovou omáčkou, navršíme na něj pórek pokrájený na tenká kolečka, polovinu oloupané hrušky a plátek šunky.
 Podlijeme vodou, alobal dobře uzavřeme aby při pečení nevytékala šťáva, a pečeme buď na grilu nebo v dobře vyhřáté troubě.

Vepřové medailonky na česneku

Ingredience

400g vepřové panenské, nebo malých vepřových řízků, sůl, česnek, olej hladká mouka, kousek bujonové kosky, nebo trochu worcestrové omáčky

Z vepřové panenské nakrájíme plátky silné půl centimetru, maso rozklepeme hodnš do šířky, potřeme česnekem rozetřenýn se siölí, poprášíme moukou a rychle opečeme po obou stranách na oleji. Přeložíme je na talíře, na pánev přidáme bujonovou kostku (omáčku ), několik lžíc vody a vaříme, až š´táva zhoustne. Nalijeme  ji na medailonky a hned podáváme. Vhodná příloha jsou bramborové hranolky a zeleninový salát.

 Vepřové řízky

 

Vepřové řízky s kečupem a křenem

Ingredience

4 vepřové řízky, olej , 20 g másla, kousek bujonové kostky, 4 lžíce rajčatového kečupu ,worcesterská omáčka, sůl, strohaný křen nebo tatarská omáčka

Vepřové řízky odblaníme  po obvodech nařízneme na několika místech, naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na pánvi na oleji.Olej z pánve částečně slijeme, na pánev přidáme máslo, několik lžíc vody, kousek bujonové kosky, kečup, worcesterskou omáčku, sůl a vaříme až šťáva zhoustne. Nalijeme ji na řízky, které posypeme čerstvě nastrouhaným křenem nebo poklademe tatarskou omáčkou.Podáváme s rýží.

Obložené vepřové řízky

Ingredience

4 vepřové řízky,olej, hladká mouka, sůl, mletý pepř, 2 lžíce rajčatového kečupu, 2 plátky šunky, 2 kompotované půlky broskví nebo hrušek nebo čerstvé mandarinky či banán

Vepřové řízky odblaníme, po obvodech několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme po obou stranách na pánvi na oleji. Na oleji také prohřejeme plátky šunky, kompotové ovoce nakrájíme na plátky a prohřejeme v nálevu. Řízky potřeme tence kečupem, poklademe půlkami plátků šunky, odkapaným ovocem (nebo banánem nakrájeným na plátky nebo dílky mandarinek ), vše můžeme ještě pokropit brandy a podáváme s bramborovými hranolky nebo brambory.

Řízky na žampionech

4 vepřové řízky, 150 g žapionů, olej, trochu vývaru z bujonové kostky, citronová šťáva, sůl, mletý pepř, hladká mouka, 1 dl bílého vína, petrželka

Žampiony nakrájíme na plátky, osmahneme na oleji, podlijeme 3 lžícemi vývarů a lžičkou citronové šťávy, osolíme a podusíme pod poklicí. Řízky odblanime, po obvodech nařízneme několika mělkými zářezy, naklepeme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na pánvi na oleji. Podlijeme je vínem, podusíme minutu a přeložíme na talíře. Na pánev nalijeme trochu vývaru, za stálého míchání povaříme, až šťáva zhoustne, a podlijeme jí maso. Řízky poklademe žampiony a ozdobíme perželkou. Podáváme s brambory.

Řízky v omáčce kari

Ingredience

4 vepřové řízky, olej, hladká mouka, malý kousek másla, kari, 2 dl kysané smetany, několik mandlí, citrová šťáva, sůl

Vepřové řízky odblaníme, nařízneme po obvodech na několika místech, naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a opečeme po obou stranách na pánvi na oleji. Přeložíme je na talíře, olej z pánve slijeme, na pánev přidáme máslo, kari a osmahneme je. Zalijeme je rozšlehanou smetanou, přidáme spařené a oloupané mandle citronovou šťávu, sůl, přihřejeme k varu, nalijeme na řízky a podáváme. Vhodná příloha jsou těstoviny.

Marinované řízky

Ingredience

4 vepřové řízky, sůl, olej, kousek másla

Marináda

2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, 1 rovná lžička mletého zázvoru, 1 stroužek česneku, špetka cukru, 4 lžíce ananasového džusu nebo jablečného moštu.

Vepřové řízky odblaníme, na okrajích několikrát nařízneme, naklepeme, potřeme marinádou ) česnek rozetřeme a rozšleháme s ostatními potravinami ), zalijeme zbylou marinádou a nacháme v chladničce několik hodin proležet. Před podávaním je otřeme stěrkou, osolíme, opečeme po obou stranách na oleji a přeložíme na talíře. Čast oleje z pánve slijeme, na pánev přidáme máslo, procezenou marinádu, sůl, uvedeme do varu a nalijeme na řízky. Vhodná příloha jsou bramborové hranolky.

Řízky plněné vaječnou směsí

Ingredience

4 vepřové řízky, 1 vejce uvařené na tvrdo, 1 lžíce hořčice, 1 cibulu, petrželka, pažitka, trochu vegety speciál, chili, mletý pepř, sůl, hladká mouka, olej

Vepřové řízky rozklepeme hodně do šířky, osolíme a opepříme. Vejce rozmačkáme vidličkou, přidáme hořčici, drobně nakrájenou cibuli a bylinky, vegetu, koření, sůl a promícháme. Řízky potřeme připravenou směsí, přeložímev půli, okraje řízku sklepeme paličkou a upevníme jehlami. Řízky poprášíme moukou, opečeme po obou stranách na oleji, vložíme na talíře a přelejeme výpekem. Hned podáváme, vhodná příloha jsou opékané brambory a zeleninový salát.

Řízky v sýrovém těstíčku

Ingredience

4 tenké vepřové řízky, 80 g šunky nebo salámu, olej,1 vejce, petrželka, sůl,

Těstíčko

1 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 3 lžíce mléka nebo světlého piva, 1 lžíce oleje, 3 lžíce strouhaného sýra, sůl

Šunku nebo salám nakrájíme na nudličky, osmahneme na lžíci oleje, zalijeme rozšlehaným vejcem, osolíme, přidáme usekanou petrželku a umícháme v hustší nádivku Řízky rozklepeme hodně do šířky, potřeme nádivkou, přeložíme v půli a okraje sklepeme paličkou a upevníme jehlami na závitky. Namočíme je v těstíčku připraveném rozšleháním uvedených potravin a usmažíme po obou stranách na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

Zapečené řízky s křenem

Ingredience

4 vepřové řízky, olej, 2 vejce uvařené na tvrdo, hladká mouka, sůl, strouhaný křen,

Zapékací směs

100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 3 lžíce mléka, sůl

Vepřové řízky odblaníme, na obvodech nařízneme na několika místech, naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a prudce opečeme po obou stranách na oleji. Přeložíme je do 4 malých zapékacích misek nebo na pekáček, poklademe kolečky vařených vajec, potom křenem a vše pokryjeme zapékací směsí, připravenou důkladným promícháním. Zapečeme je pod grilem nebo v horké troubě, až se sýr roztaví. Hned podáváme, vhodná příloha je rýže a zeleninový salát.

Řízky v jemné omáčce

Ingredience

4 vepřové řízky, olej sůl, mletý pepř, hladká mouka, 1 malá cibule, 1 dl bílého vína, 1 dl smetany 12%, worcesterská omáčka

 Vepřové řízečky odblaníme, po obvodech několikrát nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme po obou stranách na pánvi na oleji. Řízky přeložíme na talíře, na oleji zpěníme cubuli nakrájenou na tenké půlkolečka, zalijeme ji vínem, za stáleho míchání uvedeme do varu, přidáme smetanu, sůl, worcesterskou omáčku a přihřejeme k varu. Nalijeme ji na řízky a podáváme a rýži a s ovocným kompote.

 

 

 

 

 

 
 

 

Facebook

Hodiny


Kalendař


náštěvy

TOPlist

odkazy

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic