Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ryby

jpcvx5.jpg 

  

Kapr na paprice

Ingredience

4 porce kapra, citrónová šťáva, olej , sůl, mletá sladká i pálivá paprika, kousek másla, 2 dl smetany 12 %

Porce pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet.  Osušíme je, osolíme, poprášíme paprikou a zvolna opékáme po obou stranách na oleji. Měkké porce vyjmeme a přeložíme na talíře, část oleje od opékání slijeme, na pánev přidáme máslo, ještě trochu papriky a zpěníme ji.Zalijeme ji smetanou a několika lžícemi vody a za stálého míchání ovaříme připečenou šťávu. Nalijeme ji na porce kapra a hned podáváme. Vhodná příloha je rýže nebo brambory. 

Kapr na česneku

Ingredience

4 porce kapra nebo jiné ryby, česnek, sůl olej, 2 cibule, petrželka, 1 dl bílého vína, nebo zředěné citrónové šTávy

Porce potřeme čsnekem rozetřeným se solí, vložíme na pánev s olejem a zvolna opékáme po obou stranách, až porce změknou. Přeložíme je na talíře, na oleji podusíme cibule nakrájené na tenké kolečka , plátky česneku a usekanou petrželku, zalijeme je vínem, necháme přejít varem a nalijeme na kapra, Podávámes brambory. 

Kapr ve vinném  (pivním ) těstíčku

Ingredience

4 porce kapra, citrónovou šťávu, sůl, tuk na smažení

Těstíčko 2 vejce, 2-3 lžíce bílého vína nebo světlého piva10°, 80 g hladké mouky, 1 lžíce oleje, sůl

Kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je osušíme, osolíme, namočíme do středně hustého těstíčka připraveného rozšleháním uvedených potravin, vložíme do mírně rozehřáteho tuku a zvolna usmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. 

Kapr na sardeli s mandlemi

Ingredience

4 porce kapra, citónová šťáva, sardelova pasta, hladká mouka, olej, kousek másla, několik mandlí, sůl

Porce pokapeme citrónovou šťávou,a necháme 15 minut odležet. Mandle povaříme 20 sekund ve vodě, propláchneme studenou a oloupáme. Porce kapra osolíme,potřeme sardelovou pastou, poprášíme moukou a zvolna pečeme po obou stranách na oleji. Porce vyjmeme, na pánev přidáme máslo a mandle  a krátce je podusíme. Nalijeme je na kapra a hned podáváme s dílky citrónu a s opečenými brambory.

Kapr na houbách

Ingredience

4 porce kapra, citrónová šťáva, sůl, olej, 2 cibule, kousek másla, česnek, 200 g hub, kousek bobkového listu, špetku tymiánu, 1 dl bílého nebo červeného vína,2 lžíce rajčatového kečupu

Porce pokapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Pak je osušíme, osolíme a zvolna opékáme na oleji. Drobně nakrájené cibule podusíme na lžíci oleje a na másle, přidáme rozetřený česnek, houby nakrájené na plátky, usekanou petrželku, kořeni, sůl a opět podusíme. Vše přidáme asi v půli opékání ke  kapru, zalijeme je vínem a kečupem a dusíme, až porce změknou. Podáváme s brambory nebo rýží.

Kapr načerno

Ingredience

4 porce kapra, 50 g mrkve, 30 g celeru, 30 g petržele, 30 g cibule, 60 g másla, cukr, ocet , citrón, 20 g hladké mouky, 15 g perníku, 60 g švestkových povidel, 1 dl červeného vína, 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, 1 lžíce rozinek, 20 g mandlí

Kapra pokapeme citrónovou šťávou a nacháme odležet. Potom kapra vložíme do vařící osolené vody, při mírné teplotě uvaříme a vyjmeme. Zeleninua cibuli nakrájíme na plátky, vložíme na polovinu dávky rozehřátého másla, poprášíme lžíci cukru a osmahneme. Zalijeme trochou vývaru z kapra, přidáme dvě kolečka z dobře omytého citrónu, ocet a světlou jíškuze zbylého másla a mouky, rozšleháme a krátce provaříme. Přidáme strouhaný perník, koření, povidla. Omáčku rozšleháme a za částého míchání povaříme 20 minut. Přilijeme vino, přidáme do omáčky. Prohřejeme omáčku dochutíme a podáváme s houskovými knedlíky. V omáčce se lépe rozvinou chuti, pokud ji necháme několik hodin odležet.

Minutkový guláš z rybího filé

Ingredience

600 g zmrazeného rybího filé, sůl, mletá sladká paprika, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 2 sterilované kapie, 1 sterilovaná okurka, 3 lžíce rajčatového kečupu, česnek, petrželka

Rybi filé necháme částečne rozmrazit, nakrájíme na hranolky, vložíme na pánev s trochou rozehřátého oleje, osolíme,poprášíme paprikou a za častého zamíchání opékáme na malém plameni. Na troše oleje podusíme cibule nakrájené na tenké půlkolečka, zasypeme ji trochou mleté papriky, po zpěmění přidáme kečup, nakrájené kapie a okurku, rozetřený česnek, usekanou petrželku a směs krátce podusíme. Přidáme ji k téměř měkkému filé, prohřejeme, osolíme a podáváme. Vhodná příloha je rýže.

Pstruzi po mlynářsku

Ingredience

4 pstruzi. sůl, mletý pepř, hladká mouka, olej, 80 g másla, citrónová šťáva, petrželka

Pstruhy osolíme, poprášíme moukou a pepřem, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opékáme po obou stranách. Měkkké pstruhy přeložíme na talíře, část oleje z pánve slijeme, na pánev přidáme máslo, citrónovou šťávu, jemně usekanou petrželku a za stálého míchání necháme máslo rozehřát. Nalijeme je na pstruhy, přiložíme dílky citrónu a podáváme s vařenými brambory a s jemným zeleninovým salátem. 

Pstruzi na víně

Ingredience

4 pstruzi, sůl, hladká mouka, 40 g másla, 1 dl bílého vína, sardelová pasta

Pstruhy osolíme, poprášíme moukou a opékáme na oleji po obou stranách. Při pečení podlijeme vínem a přidáme máslo a malé množství sardelové pasty. Měkkké pstruhy přeložíme na talíře, podlijeme je šťávoua podáváme s vařenými brambory a se zelným salátem nebo podle chuti a okurkou.

Štika na mandlích

Ingredience

4 porce štiky, 1 vejce, olej, 80 g mandlí, 60 g másla, kousek citrónu, sůl, mletý pepř

Porce štiky osolíme, opepříme, namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci a po obou strnách opečeme na oleji. Mandle povaříme 20 sekund ve vodě, oloupáme a podusíme na másle. Porce přeložíma na talíře, přelijeme máslem s mandlemi a obložíme dílky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami a se zeleninovým salátem. 

Štika smažená ve vinném těstíčku

Ingredience

4 porce štiky, citrvou šťávu

Těstíčko : 2 malá vejce, sůl, 1 dcl bílého vína, asi 100 g hladké mouky, 1 lžíce oleje

Porce štiky pokapeme citrónovou šťávou a nscháme odležet. Osušíme je ,osolíme, namočíme do středne hustého těstíčka připraveného rozšleháním uvedených přísad a smažíme po obou stranách. POdáváme s vařenými bramborami nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem nebo okurkovým.

Candát na grilu s mandlovou omáčkou

Ingredience

 4 porce candáta, půlka cutrónu, sůl, mletý pepř, petrželka, olej

Omáčka

100 g majonézy, 1 dl bílého jogutru, 40 g mandlí, petrželka, špetka cukru, citrónová šťáva, sůl

Porce candáta pokapeme citrónovou šťávou, potřeme lžící oleje a nacháme odležet. Asi za hodinu necháme porce odkapat, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a upečeme pod rozehřátým grilem. Při pečení je jednou obrátíme a opět pokapeme olejem. podáváme s opečenými bramboramy a omáčkou.

Příprava omáčky

Mandle povaříme 20 sekund vo vodě, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Majonézu promícháme s jogurtem, cukrem, citrónovou šťávou, osolíme, jemně nasekanou petrželkoua připravenými mandlemi.

Candát pečený se smetanou

Ingredience

4 porce candátu, 50 g másla, 50g cibule, petrželka, 1/2 dl smetany, 2 žloutky, 5 lžíc bílého vína, citrónová šťáva, sůl

Porce candáta pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Na vymaštěnou pánev rozložíme polovinu jemně nakrájené cibule, kterou posypeme nadrobno nasekanou petrželkou, kořením, přidáme osolené porce a vše zalijeme vínem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do měkka. Porce necháme odkapat, vložíme do vymaštěné zapékací misky., posypeme dobně nakrájenou cibulí, zalijeme jedním decilitrem horké smetany a podusíme v troubě 3 minuty. Ve zbývající smetaně rozkvedláme žloutky a sůl, nalijeme na porce candáta a zapečeme v troubě, dokud žloutky ve směsi neztuhnou. Podáváme s vařenými brambory a s dílky citrónu.

 Losos z rouby na zelenině

Ingredience

4 stonky zeleného chřestu, 2 malé chili papričky

4 větší žampiony, 2 malé cibule, nebo 4 jarní cibulky,

1 stonek citronové trávy, 20 g čerstvého zázvoru

4 filety z lososa ,sůl, bílý pepř na dochucení,

olivový olej na zakapání

Chřest omyjeme ,očistíme a ulomte zdřevnatelé stonky. Nakrájejte ho na šikmé plátky , hlavičky ponechte v celku. Citronovou trávu a chilipapričky nasekejte nadrobno, žampiony pokrájejte na plátky a zázvor na tenké nudličky.

Papír na pečení pokapejte olivovým olejem a rozprostřete na nej pokrájenou zeleninu a žampiony. Filety z lososa osolte, opepřete a posaďte na zeleninu, kůží nahoru.

Papír zabalte jako bonbon. Spojte dvě protilehlé strany a zrolujte je jako když se v cukrárně balí zákusky. Konce stáhnetě pevně provázkem. Zabalit můžete všechny porce dohromady., nebo z každého filetu udělejte samostatný balíček, ať si ho každý na talíři rozbalí sám.

Balíček/ balíčky dejta na plech a pečte 5 minut v troubš na 200-220°C . vYNDEJTE JE A NECHTE 3-4 MINUTY DOJÍT.

 

 

 
 

 

Facebook

Hodiny


Kalendař


náštěvy

TOPlist

odkazy

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic