Likéry
Čokoládový likér
Ingredience
150 g čokolády na vaření
50 g cukru 1 vanilkový cukr
3 dl polotučné mléko
Postup
Čokoládu a cukr rozmícháme ve vodní lázni rozředíme mlékem a povaříme.
Do vychldlého vmícháme rum.
Domácí Baileys
Ingredience
2 lpechovky salka
1 mandlový pudink
1/2 l mléka
1/2 l rumu
Plechovky salka dáme na 2 hodiny vařit, z toho 1,5hodiny necháme jen bublat.
Mandlový pudink uvaříme v mléku bez cukru. Až vychladne salko i pudink, vše umixujeme s rumem a pak případně přecedíme.
Vaječný likér
Ingredience
8 žloutků
300 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
500 ml svařené smetany na šlehání - vychlazená
300 ml brandy nebo rumu
Cukr, žloutky, a vanilkový cukr třeme do pěny.Pak přidáme vychlazenou smetanu a nakonec brendy nebo rum., a dobře umícháme.
Likér z ledových kaštanů
Ingredience
250 ml šlehačky
1 salko
3 x ledové kaštany
4 kostičky hořké čokolády
1/2 rumu
3lehačku, čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů za stáleho míchání povaříme. necháme vychladnout a vlijeme salko a nakonec rum. Řádne promícháme anebo umixujeme
ručním šlehačem
Vánoční karamelovy likér
Ingredience
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
4 vanilkový cukry
1/2 l rumu
3 žloutky
Kondenzované mléko vaříme ve vodě 2 hodiny. Necháme vychladnout. Nad párou vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem do husté hmoty, nesmí být cítit zrnka cukru. Nejlépe šlehačem na nízké obrátky asi 30 minut.Vařené kondenzované mléko, vyšlehané žloutky s cukrem dobře vyšleháme. Po trochách přidáváme rum za stáleno šlehání. Likér necháme zcela vychladnout a přelejene do lahví.
Karamelový likér
Ingredience
1/2 l rumu
1 salko
Salko v plechovce vařime 1 hodinu. po oteření vlijeme do nejaké nádobky a přidáme rum, to vše umixujeme.
KONZERVU OTVÍREJTE AŽ PO VYCHLADNUTÍ
Ořechový likér
Ingredience
25 zelených ořechů
4 hřebíčky
kůru z 2 pomerančů / důklaně omytých octem)
kousekskořice
0,75 l cukrového sirupu( svaříme 50 g cukru a 5-4 dl vody)
0,75 l konzumného lihu
0,25 l vody
Ořechy omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky, dáme do láhve se širokým hrdlem(od okurek). Přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, líh a převařenou vychladlou vodu. Láhev uzavřeme a postavíme na slunečné místo a necháme 2-3 týdny stát, pak přecedíme a přidáme vychladlý cukrový sirup.
Vařený vaječný likér
Ingredience
1 l polotučnáho mléka
8 žloutků 0,5 l rumu
300 g cukru
1salko
250 ml šlehačky 30%
1 vanilkový cukr
Do hrnce dáme mléko šlehačku, cukr a žoutky. Vše důkladně prošleháme a za stáleho míchání přivedeme k varu. Pak vychladíme a přidáme salko s vanilkovým cukrem a rumem.
Vařený likér naléváme do lahví přes sítko, abychom odstrenili případne zbytky od bílků.
Polotučné mléko lze nahradit 12% smetanou a salko lze nahradit pikaem stejné velikosti plechovky, tak získáme čokoládový likér
Slivovice s medem
Ingredience
0,5 l slivovice
0,5 l medu (oboje nejlépe domácí)
Postup
Do litrové láhve pomoci trychtýře nalejeme med a dolejeme slivovicí. Důkladně protřepeme. Necháme zrát min. 3 měsíce a po tu to dobu láhev jednou týdne protřepáváme.
Podáváme vychlazené jako likér nebo je z toho výborný " grog", který voní tím ovocem, ze kterého byla slivovice vypálená.X
Bezinkový likér 2
Ingredience
2 l bezinek, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 ks vanilkového cukru, 2 lžíce vařené černé kávy, 1 l rumu
Přebrané bezinky vaříme s vodou asi půl hodiny. Přecedíme přes síto a plátěný ubrousek, musíme přes ubrousek vyždímat. Do této směsi přidáme celou dávku cukru a opět necháme poradně povařit. Přidáme vanilkový cukr, necháme opět přejit varem a poté přidáme uvařenou černou kávu a opět převaříme. Necháme vychladit, uložíme na 24 hodin do chladu. Druhý den přidáme rum a přelijeme do lahví. Podáváme vychlazené.
Poznámka:
Pomáhá při nachlazeni. Jako lék, podáváme denně 1 polévkovou lžíci při kašli.
Bezinkový likér 3
Ingredience
2 l bezinek, 1 l vody, 3/4 kg cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce silné kávy, 1/2 l rumu, 1/2 l lihu 80 % bez zápachu (vodka) nebo dobré vínovi
Likér vyrábíme z aronie kanadské, černého rybízu nebo z černého bezu. Bezinky necháme 30 minut vařit v 1 l vody, pak necháme okapat. Potom přidáme cukr a vaříme 15 minut. Přidáme vanilkové cukry a vaříme 2 minuty, dále přidáme kávu a vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout a přilijeme alkohol. Pořádně protřepeme, necháme uležet alespoň 2 dny, pokud to vydržíme. Lze užívat také jako lék.
Borůvkový likér 1
Ingredience
2,5 l borůvek, 0,5 kg cukru, 15 g celé skořice, 15 g hřebíčku, 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.
Borůvkový likér 2:
Ingredience
300 g borůvek, 1 vanilkový lusk, 3 celé skořice, 1 kus pomerančové kůry, 3 hřebíčky, 250 g hnědého kandysu (rafinovaný repný cukor vo veľkých kryštáloch), 750 ml režné
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo. Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.