Jdi na obsah Jdi na menu
 

Teplé omáčky

odstin-ruzove.gif

 

 

 

Citronová

Ingredience

2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 hrnku bílého vína, 1/2 hrnku vody, 1 citron, 1 žloutek, 1 lžíce cukru

Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme vodou a vínem. Dobře promícháme a vaříme. Do omáčky přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a přisladíme. Před dokončením zamícháme rozšlehaný žloutek rozmícháme v malém množství studené vody a omáčku pouze prohřejeme. Podáváme k rybám, k vařenému květáku nebo chřestu.

Česneková s kapií

Ingredience

2 lžíce omastku, 3 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku, 3 hrnky vývaru (nejlépe z uzeného masa) 1 červená kapie, 4 zrnka pepře

Z tuku a mouky připravíme tmavší jíšku, zamícháme do ní prolisovaný česnek, přidáme pepř a přilijeme vývar. Dobře promícháme a vaříme asi 20 minut. Před dokončením přidáme do omáčky na jemné nudličky nakrájenou kapii. Podáváme k vařenému jazyku a uzenému masu.

Játrová

Ingredience

silnejší plátek slaniny, 1 plátek jater, 1 menší cibule, 2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, mletý pepř, majoránka, 2 hrnky vývaru, sůl

Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, osmahneme na ní cibuli a přidáme umletá nebo naškrabaná játra. Podlijeme částí vývaru a podusíme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zředíme ji zbylým vývarem Do hotové omáčky přidáme pepř, sůl, prolisujeme česnek a rozemnutou majoránku. Chceme-li mít omáčku jemnejší, pasírujeme jí sítem. Podáváme jako hotový pokrm s těstovinami, vařenými brambory nebo s houskovým knedlíkem.

Pórková

Ingredience

1 pórek 1 lžíce másla, 1 lžíce koření Vegeta, malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 smetana, 3 hrnky vývaru z masa či kostí, sůl

Na rozpuštěném másle osmahneme drobno nakrájenou cibuli a Vegetu. Přilijeme vývar a krátce povaříme. Přidáme rozšlehanou smetanu s moukou a za stálého míchání přivedeme do varu. Krátce před dokončením přisypeme na tenká kolečka nakrájený pórek. Podáváme k vařeným masům.

Smetanová s hořčicí

Ingredience

1 velká cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce hořčice, několik kuliček pepře, 2 hrnky vývaru, 1/2 hrnku smetany, sukr a ocet na dochucení

Na másle osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zalijeme vývarem přidáme pepř, dobře rozšleháme a vaříme zvolna asi 45 minut. Potom vmícháme smetanu, hořčici, omáčku dochutíme cukrem, a osolíme, ještě krátce povaříme a nakonec přecedíme. Podáváme k masu nebo k vařeným vejcím.

Sýrová

Ingredience

2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 malá cibule, sůl, pepř, 1 bobkový list, 1 smetana, 5 lžíc strouhaného sýra, 1 hrnek vody nebo vývaru

Z másls a mouky uděláme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, přidáme sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli. Po částech vmícháme smetanu, přisypeme bobkový list a vaříme asi 15 minut. Nakonec přisypeme strouhaný sýr a vaříme ještě 5 minut.

Žampionová

Ingredience

1 cibule, 10 menších žampionů, 1 hrnek smetany, 1 lžíce hladké mouky, citron, 2 hrnky vody, koření Vegeta, 1 tavený sýr (můžeme vynechat ), máslo

Na cibulce osmažené na másle podusíme do měkka žampiony pokrájené na plátky. Zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Přidáme smetanu, do které jsme rozmíchali mouku a lžíci Vegety. V omáčce rozvaříme tavený sýr a dochutíme ji citronem a petrželkou.

 

 

 
 

 

Facebook

Hodiny


Kalendař


náštěvy

TOPlist

odkazy

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic