Teplé omáčky
Citronová
Ingredience
2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/2 hrnku bílého vína, 1/2 hrnku vody, 1 citron, 1 žloutek, 1 lžíce cukru
Z másla a mouky připravíme jíšku, zředíme vodou a vínem. Dobře promícháme a vaříme. Do omáčky přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu a přisladíme. Před dokončením zamícháme rozšlehaný žloutek rozmícháme v malém množství studené vody a omáčku pouze prohřejeme. Podáváme k rybám, k vařenému květáku nebo chřestu.
Česneková s kapií
Ingredience
2 lžíce omastku, 3 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku, 3 hrnky vývaru (nejlépe z uzeného masa) 1 červená kapie, 4 zrnka pepře
Z tuku a mouky připravíme tmavší jíšku, zamícháme do ní prolisovaný česnek, přidáme pepř a přilijeme vývar. Dobře promícháme a vaříme asi 20 minut. Před dokončením přidáme do omáčky na jemné nudličky nakrájenou kapii. Podáváme k vařenému jazyku a uzenému masu.
Játrová
Ingredience
silnejší plátek slaniny, 1 plátek jater, 1 menší cibule, 2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, kmín, mletý pepř, majoránka, 2 hrnky vývaru, sůl
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, osmahneme na ní cibuli a přidáme umletá nebo naškrabaná játra. Podlijeme částí vývaru a podusíme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zředíme ji zbylým vývarem Do hotové omáčky přidáme pepř, sůl, prolisujeme česnek a rozemnutou majoránku. Chceme-li mít omáčku jemnejší, pasírujeme jí sítem. Podáváme jako hotový pokrm s těstovinami, vařenými brambory nebo s houskovým knedlíkem.
Pórková
Ingredience
1 pórek 1 lžíce másla, 1 lžíce koření Vegeta, malá cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 smetana, 3 hrnky vývaru z masa či kostí, sůl
Na rozpuštěném másle osmahneme drobno nakrájenou cibuli a Vegetu. Přilijeme vývar a krátce povaříme. Přidáme rozšlehanou smetanu s moukou a za stálého míchání přivedeme do varu. Krátce před dokončením přisypeme na tenká kolečka nakrájený pórek. Podáváme k vařeným masům.
Smetanová s hořčicí
Ingredience
1 velká cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce hořčice, několik kuliček pepře, 2 hrnky vývaru, 1/2 hrnku smetany, sukr a ocet na dochucení
Na másle osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, zalijeme vývarem přidáme pepř, dobře rozšleháme a vaříme zvolna asi 45 minut. Potom vmícháme smetanu, hořčici, omáčku dochutíme cukrem, a osolíme, ještě krátce povaříme a nakonec přecedíme. Podáváme k masu nebo k vařeným vejcím.
Sýrová
Ingredience
2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 malá cibule, sůl, pepř, 1 bobkový list, 1 smetana, 5 lžíc strouhaného sýra, 1 hrnek vody nebo vývaru
Z másls a mouky uděláme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, přidáme sůl, pepř a nadrobno nakrájenou cibuli. Po částech vmícháme smetanu, přisypeme bobkový list a vaříme asi 15 minut. Nakonec přisypeme strouhaný sýr a vaříme ještě 5 minut.
Žampionová
Ingredience
1 cibule, 10 menších žampionů, 1 hrnek smetany, 1 lžíce hladké mouky, citron, 2 hrnky vody, koření Vegeta, 1 tavený sýr (můžeme vynechat ), máslo
Na cibulce osmažené na másle podusíme do měkka žampiony pokrájené na plátky. Zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Přidáme smetanu, do které jsme rozmíchali mouku a lžíci Vegety. V omáčce rozvaříme tavený sýr a dochutíme ji citronem a petrželkou.