Studené omáčky
Česneková
Ingredience
6 stroužků česneku, 2 vařené žloutky, 4 lžíce octa, 2 lžíce vína, 5 lžíc oleje, špetka soli
Všechny přísady rozmixujeme. Podáváme ke grilovaným masům nebo k rybám.
Dábelská
Ingredience
1 hrnek kečupu, 1 cibule, sekaná pažitka, 1 stroužek česneku, sůl, majoránka, koření tabasko
Do kečupu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a pažitku, česnek utřený se solí a špetku rozemnuté majoránky. Dochutíme několika kapkami tabaska. Podáváme ke studeným pečeným masům a ke studené uzeniny.
Hořčicová
Ingredience
2 malé majolky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce bílého vína, několik kapek worcestru, 1 lžíce strouhaného křenu
Do majolky vmícháme přísady, po částech přikapeme víno a dobře rozmixujeme nebo promícháme. podáváme ke grilovaným masům.
Koprová
Ingredience
majolka nebo krémový sýr Lučina, kopr, sůl, citronová št´áva, 5 lžíc mléka nebo smetany
Všechny přísady spojíme a dobře rozetřeme. Podáváme k masům
Ořechová
Ingredience
1/2 hrnku jader vlašských ořechů, 5 stroužků česneku, 2 krajíčky bílé veky, 2 lžíce oleje, c
Ořechy, oloupaný česnek a ve vodě namočenou veku dobře rozmixujeme. Do hladké hmoty po kapkách vmícháme olej a citronovou šťávu. Podle pořeby zředíme smetanou. Podáváme ke smaženým rybám a baklažánům.
Bylinková majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 3 lžíce bíleho jogurtu, kousek cibule, pažitka, petrželka, kousek sterilované okurky, 1 lžíce kaparů, špetka cukru, citrónová šťáva, sůl
Petrželku, pažitku, cibuli, okurku a kapary usekáme nadrobno, smícháme a majonézou a jogurte, osolíme, osladímea okyselíme.
Čeneková majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 3 lžíce bílého vina, 2-3 stroužky česneku, pažitka, sůl
Česnek rozetřeme, pažitku drobně usekáme a promícháme s dalšími potravinami.
Hořčicová majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, kosek sterilované okurky, citrónová šťáva, cukr, sůl, petrželka
Okurku drobně nakrájíme, petrželku usekáme a promícháme s ostatnými potravinami.
Kečupová majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 4 lžíce rajčatového kečupu, kousek kapie, sterilované okurky, cubule, petrželka, citrónová šťáva, špetka cukru a soli
Kapii, okurku a cibuli drobně nakrájíme, petrželku usekáme a promícháme s ostatnými potravinami.
Křenová majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, čerstvě nastrouhaný křen, citrónová šťáva, špetka cukru a soli, worcesterská omáčka, mletý pepř
Uvedené potraviny dobře promícháme.
Španělská majonézová omáčka
Ingredience
100 g majonézy, 1 čerstvá nebo sterilovaná kapie, 3 lžíce rajčatového kečupu, 2 lžíce červeného vína, sůl
Kapii drobně nakrájíme a promícháme s dašími potravinami.
Holandská omáčka
Ingredience
3 žloutky, 1,5 dl nemastného dobrého vývaru z masa, zeleniny, nebo koření, 60 g másla, 1 lžička citrónové šťávy, sůl
Čerstvé žloutky a vlažný vývar vložíme do porcelánové misky, postavíme do většího kastrolku s horkou vodou a šleháme na malém plameni, až omáčka zhoustne. Misku s omáčkou z vodní lázně vyjmeme, po kouscích všleháme změklé máslo, potom sůla citrónovou šťávu. Podáváme brzy po přípravě -- teplé.