Kuřecí řízeky
Kuřecí řízek s hořčicí
Ingredience:
• 400 g kuřecích prsou
• šťáva z 1 citronu
• 1 lžíce olivového oleje
• klasická plnotučná hořčice
• strouhanka na obalení
• sůl
• olej na smažení
- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.
- V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat
minimálně 1 hodinu.
- Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.
Příloha: bramborová kaše, zelenina
Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku
Ingredience:
• 4 kuřecí stehenní řízky
• 1 vejce
• 1 dl mléka
• 10 dkg hladké mouky
• 10 dkg strouhaného eidamu
• 4 stroužky prolisovaného česneku
- Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím
dozlatova.
- Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.
Křupavé kuřecí řízečky
Ingredience:
• 4 kuřecí prsní řízky
• 10 lžic kukuřičné mouky
• 5 lžic hladké mouky
• 1 lžíce kypřícího prášku
• 1 lžíce octa
• studená voda
• sůl
• pepř
• česnek
• olej
- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).
- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)
a necháme odležet.
- Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance.
- Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Plněné kuřecí řízky
Ingredience:
• 4 kuřecí řízky
• sůl
• 4 stroužky česneku
• hořčice
• 4 kolečka debrecínky
• 4 proužky slaniny
• vejce
• strouhanka
• a hladká mouka na obalení
- Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.
- Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.
- Přehneme, upevníme jehlou na závitky - párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso
k sobě).
- Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.
- Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.