Kuřeci
Kuřecí prsty
Ingredience
4 kuřecí prsní řízky, mouka, 3 vejce, 300 g kukuřičných lupínků, 200 g sezamových semínek, sůl, olej, 100 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 6 stroužků česneku
Postup
Kuřecí prsa nakrajíme na silnější proužky, osolíme, obalíme v mouce, vejci a lehce v drcených lupíncích se semínky. Smažíme v oleji dozlatova. Namáčíme v česnekové omáčce, kterou vyrobíme smícháním majonézy, jogurtu a utřeného česneku.
Podáváme s pečenými či vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Opilé kuře
Ingredience
1 kuře, 1 plechovka piva (radši 0,33l, půllitrová je moc vysoká a nevešlo se mi to do trouby)
marináda: 3 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička chilli koření, 4 rozmačkané stroužky česneku, 1 lžička soli
Postup
Suroviny na marinádu smícháme a společně zahřejeme. Teplou marinádou zalijeme omyté a osušené kuře v misce a důkladně ho ze všech stran v marinádě vykoupeme. Necháme marinovat 1 hodinu. Plechovku s pivem otevřeme, odlijeme asi 1 dl a do víčka uděláme ostrým nožem další dva otvory. Plechovku postavíme na plech (příště pod ni dám papír na pečení, šťáva odkapávající z kuřete se připekla k plechu, papír ušetří jeho drhnutí). Na plechovku "posadíme" kuře a vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 200°C. Pečeme asi 40 minut do zezlátnutí. Během pečení můžeme kuře občas potřít zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo jakkoliv upravenými bramborami.
Pikantní kuře
Ingredience
1 kuře, 1 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, šťáva z půlky citronu, 3 stroužky česneku, 1 lžička vegety, pepř, sůl, kousek másla, 0,2 dl vývaru
Postup
Kuře omyjeme, osušíme a rozčtvrtíme. Olej, hořčici a citronovou šťávu rozšleháme, přidáme prolisovaný česnek, vegetu, osolíme a opepříme. Touto marinádou potřeme čtvrtky kuřete a dáme na 2 - 3 hodiny odležet do ledničky. Pekáček vyložíme plátky másla, na ně naskládáme maso, trochu podlijeme vývarem, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Během pečení podléváme vývarem, ke konci přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s vařenými bramborami posypanými zelenou petrželkou nebo s rýží.
Pikantní směs
Ingredience
500 g kuřecích prsou, 400 g kuřecích jater, 1 pórek, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce worchestrové omáčky, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, chilli omáčka
Postup
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, promícháme s olejem, rybí omáčkou a větší špetkou pepře. Necháme dvě (nebo více) hodiny uležet. Na pánvi rozpálíme trošku oleje, nasypeme naložené maso a za stálého míchání opékáme. Až se maso zatáhne, osolíme ho a zastříkneme worchestrovou omáčkou. Dále mícháme dokud se nevydusí všechna tekutina, kterou maso pustilo. Pak přidáme na kousky nakrájená játra a dále smažíme. Až jsou játra i maso měkké, přisypeme pokrájený pórek a opékáme dokud nezměkne. Směs rozdělíme na talíře, pokapeme chilli omáčkou a podáváme s čerstvým chlebem (nebo čímkoliv jiným
Kuřecí závitky tři barev
Ingredience
4 velké ruřecí řízky, 150 g ruřecích jater, 4 lžíce listového špenátu ( může být zmražený ), 4 kuličky mozzarelly, sůl, mletý pepř, lžíci hladké mouky, olej na pečení, potravinářský provázek na převázání.
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a naplníme každý kouskem jater, spařeným vymačkaným špenátem (můžeme ho ochutit třeným česnekem ) a kuličkou mozzarelly. Naplněné řízky svineme do závitků a převážeme potravinářským motouzem tak aby náplně byly oddělené a na koncích sklepeme nebo uzavřeme páratky, aby náplně nevypadaly. Závitky poprášíme hladkou moukou a na rozehřátém oleji je ze všech stran opečeme, zastříkneme vodou nebo vývarem a pod pokličkou v troubě dopečeme doměkka. Podáváme se šťouchanými brambory.
Kuřecí kari s rýží
Ingredience
500 g kuřecího masa ( plátky ), 2 lžíce oleje, 50 g zelené kari pasty, 1/2 hrnku kokosového mléka nebo krému, 1/2 hrnku vývaru nebo vody, 2 lžíce sterilovaných bambusových výhonků, sůl, 2 chili papřičky
Na pánvi v rozehřátém oleji necháme rozvonět kari pastu, přidáme kokosové mléko nebo smetanu, vodu nebo vývar a do vařící směsi vložíme kuřecí maso a vaříme doměkka. Nakonec přidáme bambusové výhonky a nadrobno nasekané chili papřičky (bez semínek ). Podáváme s rýží.
Plěná kuřecí stehna
Ingredience
4 kuřecí stehna ( nebo stehenní čtvrtky ), 100g modrého sýra, kdo nemá rád plísnový sýr, použije hranolky uzeného sýra, hrst ořechových jader, 1 jablko, 4 kousky anglické slaniny, sůl, mletý pepř, olej na opečení, lžíce másla na dohotovění.
Omyté stehna osušíme a vykroucením horní kosti částečně vykostíme. Vzniklý otvor naplníme dílkem jablka, sýrem, slaninou a ořechovými jádry, uzavřeme jehlami, osolíme, opepříme. Naplněna stehna opečeme na rozehřátém oleji dočervena, pak podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby dopéct. Výpek nakonec zjemníme máslem.Podáváme s bramborovou kaší, hranolky nebo s rýží.
Roláda z kuřecích prsíček
Ingredience
4 kuřecí prsa, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 1 pórek, 2 - 3 lžíce hořčice, sůl, pepř, trochu oleje
Postup
Kuřecí prsa podle potřeby rozkrojíme a naklepeme tak, abychom dostali co největší plátky. Alobal potřeme olejem a naskládáme na něj maso tak, aby se okraje jednotlivých plátků trošku překrývaly. Takto vzniklý plát masa posolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na ni naskládáme šunku nebo salám a položíme celý pórek. Pomocí alobalu svineme do rolády a do alobalu ji pevně zabalíme. I s alobalem dáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme 45 minut. Pak opatrně odstraníme alobal, roládu trošku podlijeme vodou a za občasného přelití výpekem dopečeme dozlatova. Podáváme teplé s rýží nebo bramborovou kaší, studené s pečivem.