Banánky se šlehačkou a brusinkovým krémem
Ingredience
- Těsto
- 250 ml vody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 80 g Hery
- 150 g mouky
- 3-4 vejce
- Krém
- 4 pláty bílé želatiny
- 1 sáček pudinkového prášku
- 450 ml mléka
- 40 g cukru
- 4 polévkové lžíce griotky (nebo višňové šťávy)
- 200 ml šlehačky
- 100 g sušených brusinek
- Poleva
- 250 g moučkového cukru
- červené potravinářské barvivo
- 3-4 polévkové lžíce brusinkové šťávy
- 25 g sušených brusinek
Do hrnce dejte osolenou vodu s Herou a přiveďte k varu za současného míchání. Přidejte mouku. Míchejte těsto vařečkou na sporáku, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílý povlak. Těsto dejte do mísy. Ihned vmíchejte hnětací metlou elektrického šlehače jedno vejce. Pak postupně vmíchejte zbývající vejce, dokud hmota není hustá a těstovitá.
Těstem naplňte zdobicí sáček s vroubkovaným ozdobným otvorem a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte zhruba 10 cm dlouhé proužky. Ponechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Pečte zhruba 25 minut v předehřáté troubě při 200 °Celsia. Nechte pečivo zchladnout a ve středu je rozřízněte. Nechte je zcela vychladnout.
Nasekejte brusinky. Namočte želatinu pro přípravu krému. Ve 100 ml mléka rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu. Přidejte pudinkový prášek a za stálého míchání přiveďte k varu. Vymačkejte želatinu a mícháním ji rozpusťte. Nechejte mírně zchladnout a vlijte do pudinku. Smíchejte. Pudinkovou hmotu zakryjte plastickou fólií a nechte zchladnout. Ušlehejte smetanu a vmíchejte ji do směsi. Vmíchejte brusinky. Krém nechte vychladnout v ledničce.
Utřete moučkový cukr s potravinářským barvivem a brusinkovou šťávou do hladké polevy. Polevou naplňte cukrářský pytlík s vroubkovaným okrajem a ozdobte jí povrch banánků. Pak na ně rozprostřete brusinky. Nakonec naplňte spodní poloviny krémem a položte na ně horní polovinu banánků.