Hrníčkové bábovky
Jemná šlehačková bábovka
Ingredience
4 vejce, 1 hrníček krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka, 2 hrníčky haldké mouky, 1 prášek do pečiva
Vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, přimícháme šlehačku a mouku smícháme s práškem do pečiva. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formya ve středne teplé troubě upečeme. Prochladdlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
Šlehačková bábovka s čokoládou
Ingredience
3 vejce, 1 hrníček krupucového cukru, 1/2 hrníčku smetany ke šlehání, strouhaná citronová kůra, rozinky, 2 hrníčky polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, čokoládová poleva.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, citronovou kůru, rozinky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto vložíme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě upečeme.Hotovou bábovku polijeme čokoládovou polevou.
Mramorová bábovka
Ingredience
1/2 hrníčku rozpuštěného vychladlého tuku, 1 hrníček moučkového cukru, 1 vejce, 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 lžíčka prášku do pečiva, 1 hrníček mléka, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra, rozinky, kakao.
Tuk utřeme s cukrem a vejcem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a ochutíme vanilkovým cukrem a strouhanou citronovou kůrou. Do těsta zamícháme rozinky a polovinu obarvíme kakaem. Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy aupečeme. Hotovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
Pudinková bábovka
Ingredience
5 vajec, 1 hriček krupicového cukru, 1/2 hrníčku oleje, 1 hrníček solamylu, 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, strouhaná cutronová kůra.
Žloutky ušleháme s cukrem a olejem do husté pěny, přidáme solamyl smíchaný s pudinkovým práškem a prášken do pečiva, ochutíme vanilkovým cukrem a citronovou kůrou a nakonec lehce vmívháme tuhý sníh z bílků. Těsto vložíme do vymazané a jemnou strouhankou vysypané bábovkové formy a upečeme ve středne teplé troubě asi 45 minut. Hotovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
Barevná pudinková bábovka
Ingredience
4 vejce, 1 hrníček krupicového cukru, 1hrníček oleje, 4 balíčky pudinkového prášku (dle požadované barvy bábovky), 1 prášek do pečiva
Šlehačem nebo v mixéru ušleháme vejce s cukrem, přidáme oleja pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a ve středne vyhřáté troubě upečeme. Hotovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
Papuščí bábovka
Ingredience
5 vajec, 1/2 hrníčku oleje, 3/4 hrníčku krupiciövého cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 balíčky pudinkového prášku různých barev (nejlépe vanilkový, kakaový a jahodový )
Žloutky důkladně vymícháme s olejem, bílky ušleháme dotuha s cukrem, obojí spojíme a přidáme prášek do pečiva. Rozdělíme na 3 části a do každé zamícháme jiný pudinkový prášek. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou, po lžících střídavš vkladáme těsto různých barev a ve středne teplé troubě pečeme asi 40 minut,
Tvarohová bábovka
Ingredience
1 kostka másla, 5 vajec, 2 hrníčky moučkového cukru, 1 balíček měkkého tvarohu, 2 a1/2 hrníčku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli, strouhná citronová kůra, čokoládová poleva
Změklé máslo utřeme se žloutky a cukrem do pěny, přidáme tvaroh, mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli a citronovou kůru, promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy a ve středne teplé troubě pečeme asi 45 minut. Vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou.
Bábovka z kefíru nebo z acidofilního mléka
Ingredience
1 hrníček kefíru nebo acidofilního mléka, 2 vejce, 1 hrníček moučkového cukru, 1/2 hrníčku oleje, 1 a 1/2 hrníčku polohrubé mouky, 3/4 balíčku prášku do pečiva, 1-2 lžíce kakaa
Kefír promícháme s vejci, cukrem a olejem a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy, do druhé poloviny zamícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. V předehřáté troubě upečeme.
Bábovka z majolky
Ingredience
2 a 1/4 hrníčku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrníčku krupicového cukru, 1 hrníček mléka, 2 malé majolky, kakao
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, mléka a majolky umícháme těsto. Dvě třetiny těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy, zbytek těsta obarvíme kakaem a nalijeme na světlé těsto. V předehřáté troubě pečeme přibližně 45 minut.
Kokosová bábovka
Ingredience
2 hrníčky polohrubé mouky, 1 a 1/2 hrníčku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 lžíc mléka, 5 lžíc oleje, 3 vejce, 1 smetana ke šlehání, 1 kokosová čokoláda
Mouku smívháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a práškem do pečiva, přidáme mléko, olej, vejce, ušlehanou smetanu a nastrouhanou kokosovou čokoládu a dobře promícháme. Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané bábovkovéformy a zvolna upečeme v předehřáté troubě.
Ořechová bábovka
Ingredience
3-4 vejce, 1 hrníček moučkového cukru, 1 hrníček oleje, 1/2 hrníčku mléka, 1 hrníček hladké mouky, 1 hrníček nastrouhaných ořechů, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra
Vejce dobře ušlehámes cukrem, postupně přiléváme olej a mléko a mouku smíchanou s ořechy, práškem do pečiva, vanilkovým cukre a citronovou kůrou. Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a v předehřáté troubě upečeme. Hotovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.
Babovka s vaječným konak.
Ingredience
10 lžíce polohrubé mouky
10 lžíce pískového cukru
10 lžíce oleje
10 lžíce vaječného koňaku
4 vejce
hrst sekaných ořechu
rozinky
kakao
1/2 prášku do pečiva
Ve šlehaci šlehame nejdřiv vejce s cukrem, přidame olej s koňakem a na konec zlehka vmíchame mouku smíchanou s práškem dopečiva . Přihodime ořechy a rozinky a v jedné třetině těsta rozmíchame kakao. Pak dáme péct.
Čokoládová ořechová bábovka
Ingredience:
150 g másla nebo rostlinného tuku,
200 g cukru,
5 vajec,
450 g hrubé mouky,
mléko pokojové teploty dle potřeby (cca 2 dl),
100 g strouhaných vlašských ořechů,
100 g strouhané čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády,
1 balíček prášku do pečiva,
tuk a strouhanka či hrubá mouka na formu
Utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny (nejrychlejší je pracovat v robotu). Mouku, ořechy, čokoládu a prášek do pečiva smícháme. Do utřeného základu přidáváme střídavě moučnou směs, mléko a ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 170 °C v elektrické troubě (v horkovzdušné troubě 150 °C), před dopečením teplotu snížíme. Po upečení necháme částečně vychladnout bábovku ve formě, potom vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme též polévat čokoládovou tmavou či bílou polevou a zdobit vlašskými ořechy nebo čokoládovou polevu pocákáme ozdobně čárkami světlé polev