Jablečné řezy
Šťavnaté jablečné řezy
Světlá roládová placka - 4 vejce, 4 PL cukru krupice, 4 PL polohrubé mouky. Ušlehat bílky s polovinou cukru, pak žloutky s druhou polovinou šlehat asi 3-4 minuty do pěny. Do nich vmíchat zlehka střídavě ušlehané bílky a mouku. Péct na pečicím papíru 10-12 minut na 180 stupňů, ještě horké i s papírem srolovat. Po vychladnutí namazat marmeládou, srolovat a nakrájet na plátky.
Tmavá placka: Recept stejný jako u světlé, pouze 1 PL mouky nahradit 1 PL prosátého kakaa. Tuto placku ponechat nesrolovanou.
Krém vaječný likér: 2 jogurty s příchutí vaječného likéru (dohromady 300g), 1 zakysaná smetana (200g), 2 vanilkové cukry, 1-2 PL cukru moučka - vše sešlehat a zlehka přimíchat 1 ušlehanou šlehačku. Podle chuti možno přisladit. Krém spojit s želatinovým ztužovačem Dr. Oetker připraveným podle návodu. Krém je potřeba připavit až na poslední chvíli, je potřeba ho ihned dát na korpus.
Postup: Tmavou placku dát na pečicí papír, nejlépe do dortového ráfku nebo na vyšší plech. Potřít marmeládou. Poté navrstvit polovinu krému, poklást rozřezanou světlou roládou, navrstvit druhou polovinu krému, uhladit a dát ztuhnout do lednice.
Dokončení: 1,5 kg jablek oloupat a nakrájet na kostky. Přidat šťávu ze 2 citronů, asi 6 PL cukru, podlít trochu vody, přidat 1 skořici a chvíli podusit (jablka nerozvařit!). Poté slít, 2/3 vychladlých jablek rozložit na řezy, zbylou třetinu rozmixovat, přidat slitou šťávu z jablek, doplnit do 1 l vodou a dát vařit. Do vroucího zavařit 2 vanilkové pudinky rozmíchané ve 2 dcl vody. Lehce prochladlý pudink nalít na řezy, zarovnat. Krájet vychlazené.
Kardinálovy řezy s mandarinkami
Těsta: Piškotové těsto - 1 vejce, 2 žloutky, 50 g cukru krupice, 40 g hladké mouky. Sníh: 3 bílky, 100 g cukru krupice.
Postup: Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Celé vejce, žloutky a cukr ušleháme do husté pěny a zlehka vmícháme mouku. Poté naplníme cukrářský sáček se špičkou sněhem a na polovinu plechu vyloženého pečicícm papírem nastříkáme 4-5 pruhů po celé délce plechu, cca 2 cm od sebe. Vynecháme větší mezeru a totéž uděláme na druhé půlce plechu. Pak dáme do sáčku piškotové těsto (já dala sníh i piškotové těsto nejdříve do mikrotenového sáčku, poté teprve do cukrářského, cukrářskký sáček tak zůstane relativně čistý a lze použít na obě "těsta" pouze jeden) a nastříkáme je do mezer mezi sníh. Těsto je řídké, takže se v mezerách rozlije. Takto vytvořené pásy jemně posypeme moučkovým cukrem a upečeme při 170-180°C asi 15-18 minut dorůžova. Vychladlé pásy obrátíme i s papírem na čistý papír nebo vál a papír, na kterém se pekly, sloupneme.
Dále potřeba: marmeláda, 250 ml smetana ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky (pokud použijeme smetanu Rama Cremefine, není nutný - já dala 1 šlehačku v prášku), moučkový cukr na posypání, popřípadě ovoce (dala jsem mandarinky). Oba pláty potřeme vrstvou marmelády, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Na spodní díl naneseme polovinu dotuha ušlehané smetany, poklademe ovocem, poté navrstvíme druhou polovinu a přiklopíme horní díl. Lehce přimáčkneme. Asi hodinu necháme odležet v ledničce a před podáváním poprášíme povrch moučkovým cukrem. Je potřeba řezat ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem.