Ovocné řezy
ingredience:
50 g datlí 100g kandované citronové a pomerančové kůry, 50 g kandovaných třešní, 100 g rozinek, 50 g mandlí , 3 umleté hřebíčky,100 ml rumu, šťávu z citronu,140 g másla 100 g močkového cikru, 3 vejce 150 g polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, citronová a čokoládová poleva.
Ovoce propláchneme vodou , podle potřeby překrojíme, smícháme,s mandlemi a hřebíčkem ,zalijeme rumem a citronovou šťávou a necháme do druhého dne rozležet.Máslo s cukrem a žloutky utřeme do pěny , vmícháme ovoce i s nálevem , moukou , práškem do pečiva a skořicí a nakonec sníh ušlehaný z bílků.Těsto nalijeme do máslem vytřené a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme asi 40-50 minut.Vyklopíme,vychladlý močník ozdobíme polevami ,kousky ovoce a nakrájíme.
Dezert Suzette
Suroviny
7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu, 200 g jemného krystalového cukru, 180 g polohrubé mouky
meruňková povidla, 1 krabice dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů, 150 g rozinek, 2 dl rumu
1 litrová konzerva meruňkového kompotu i se šťávou, 5 vajec, 200 g cukru, 300 g
másla
Pracovní postup
Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónoveú šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme. Těsto na vymaštěném plechu upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly. Rovnoměrně rozetřeme náplň, potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládovou polevu.
Dunajské vlny
Suroviny
200 g másla, 3 lžíce kakaa, 200 g práškového cukru, 5 vajec, 2 polévkové lžíce rumu, 300 g polohrubé mouky, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 680 g vypeckovaných višní,
Krém: 1 vanilkový pudinkový prášek, 5 dl mléka, 40 g cukru, 125 g másla
Poleva: 75 g tmavé čokolády, 60 g másla
Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rumu. Promícháme a natřeme na světlé těsto. Vypeckované višně rozdě-líme na těsto a zlehka přitlačíme. Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 až 30 minut. Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč odložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ho polejeme polevou.
Krém: pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Za stáleho míchání uvaří-me pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého pudinku.
Poleva: Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout a natřeme na vychladlý krém.
Jahodový zákusek
Suroviny
200 g krystalového cukru, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 kypřící prášek, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky,
Náplň: 3 vanilkové pudinky, 12 dl kompotových jahod, 2 vanilínové cukry, 3 pol. lžíce krystalového cukru,
Na ozdobu 2 dl smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky
Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu se ztužovačem.
Náplň: Kompotové jahody spolu se šťávou rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme vanilkové pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.
Koláč lenivé ženy
Suroviny
1 hrneček celého máku, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček mléka, 1 hrneček oleje, 2 hrnečky krystalového cukru, 3 celá vejce
Pracovní postup
Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.
Jablkový rychlý koláč
Suroviny
400 g hrubé mouky, (může být i polohrubá mouka), 400 g krystalového cukru, 600 g nastrouhaných jablek i se šťávou 3 celá vejce 1 lžička mleté skořice, jeden a půl lžičky jedlé sody, 2 dl oleje
Pracovní postup
Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se sódou bikarbónou a jablká se skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme na vymazaný a pomoučený plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými povidly
Višňový zákusek
Suroviny
Těsto: piškot ze 7 až 8 vajec
Náplň: 1 višňový kompot, 150 g krystalového cukru, 3 vanilkové pudinky, 7 bílků, 180 g krystalalového cukru,
Na ozdobu 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, strouhaná čokoláda
Pracovní postup
Uděláme piškot ze 7 až 8 vajec. Upečený piškot vložíme po vychladnutí zpět na plech. Naplníme krémem a necháme vychladnout. Potom natřeme vyšlehanou smetanou se ztužovačem.
Náplň: Višně z 1 kompotu vypeckujeme a rumelieme na mlýnku. Šťávu z kompotu dolejeme do 7 dl vodou. Přidáme uleté višně, 150 g cukru a dáme vařit. Přidáme 3 vanilkové pudinky rozmíchané s trochou šťavy a uvaříme hustou kaši. Když zhoustne, ještě do horké přidáme sníh z bílků a 180 g cukru. Sníh přidáváme postupně, přitom ho pomalu promícháváme vařečkou. Hotový krém vylejeme na piškótu.Na vychladnutý zákusek natřeme vyšlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou
Moravské vlny
Suroviny
Těsto: 1 dl mléka, 6 žloutků, 250 g práškového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky,
sníh z bílků, 250 g Ramy, 2 lžíce kakaa, meruňky
Náplň: 2 dl mléka, cukr, 2 lžíce hladké mouky, 3 žloutky, 1 malé máslo
Pracovní postup
Žloutky utřeme s práškovým cukrem a Ramou. Přidáme mléko, kypřící prášek, mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme kakao. Bílé těsto dáme na plech a něj položíme tmavé těsto. Na to poklademe meruňky, otočené spodkem šlupky. Šlupku obalíme v hrubé moucd, aby ovoce nekleslo na dno. Vložíme do vyhřáté trouby upéci. Po vychladnutí natřeme na koláč náplň a ozdobíme čokoládou.
Náplň: Mléko, cukr, hladkou mouku a žloutky vaříme na slabém ohni. Po uvaření necháme vychladnout. Přidáme máslo a spolu utřeme.
Tvarohové řezy
Suroviny
Těsto: 250 g krupicové mouky, 150 g másla, 1 vejce 100 g práškového cukru 1/2 prášku do pečiva
80 g mletých ořechů Vše spolu utřeme a rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Náplň: 400 g tvarohu (nemusí být lisovaný) 150 g práškového cukru 1 vanilínový cukr 1 kysaná pochoutková smetana 1 žloutek (do náplně můžeme přidat 4 polévkové lžíce kokosové moučky). Vše spolu smícháme a náplň rovnoměrně nalejeme na třené těsto.
Piškotové těsto: 3 žloutky 3 polévkové lžíce práškového cukru 3 lžíce polohrubé mouky sníh ze 4 bílků, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a kypřící prášek. Zlehka promícháme a těsto rozetřeme na tvarohovú náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Piškotové těsto by mělo mít zlatavou barvu.
Vídeňský zákusek
Suroviny
Těsto: 250 g práškového cukru, 4 vejce, 1 vanilínový cukr, 1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva
Náplň: 1 l pomerančového džusu, 2 krémové prášky, vanilkový pudink, 6 polévkových lžic cukru
Na ozdobu: 2,5 dl džusu, 5 dl smetany na šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 2-3 balíčky dlouhých piškotů, čokoláda, rum
Pracovní postup
Vejce, cukr a vanilínový cukr smícháme. Přidáme olej, mléko a mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný, pomoučený hlubší plech a upečeme. Krém uvaříme z džusu, krémových prášků a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladlé těsto a dáme do chladu. Potom na něj natřeme dotuha vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Piškoty namáčíme v džusu s rumem a klademe je těsně vedle sebe na šlehačku. Vrch ozdobíme roztavenouu čokoládou. Řezy krájíme mezi piškoty.
Meruňkový koláč
Suroviny
4 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce práškového cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžička prášku do pečiva
Na potření: meruňkový džem
Náplň: 300 g tvarohu, 2 dl smetany na šlehání, 1 vanilínový cukr, 10 g želatiny, 3 lžíce krystalového cukru, scezené sterilizované meruňky Na potření: kakaový prášek, 3 dl smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky Pracovní postup Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme polohrubou mouku, hrubou mouku, olej, kakao a kypřící prášek. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení necháme vychladnout a potřeme ho zavařeninou. Na těsto uložíme meruňky, zalejeme je náplní a odložíme ztuhnout na chladné místo. Po ztuhnutí koláč potřeme vyšlehanou smetanou.
Jablkový koláč s polevou
Suroviny
Těsto 4 vejce 100 g mletých ořechů 100 g mletého máku 100 g polohrubé mouky 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva 700 g po strouhaných jablek 200 g práškového cukru
Poleva 100 g čokolády, 80 g másla
Pracovní postup
Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do misky dáme vymíchané žloutky, mletý mak, mleté ořechy, mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhaná jablka a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upeče-me ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho polejeme čokoládovou polevou, nakrájíme na kousky a ozdobíme.
Čokoládový koláč
Suroviny
5 vajec, 180 g másla 180 g práškového cukru 2 vanilínové cukry, kakao 150 g rozpuštěné čokolády nastrouhaná citrónová kůra 300 g polohrubé mouky 50 g mletých mandlí 1 kypřící prášek, 1 až 1,2 dl ovocné šťávy vypeckované sterilizované třešně
Na potření třešnová zavařenina (marmeláda) 2,5 dl vyšlehané smetany, nastrouhaná citrónová kůra
Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým a vanilínovým cukrem. Přidáme žloutky a spolu znova třeme. Do toho dáme rozpuštěnou čokoládu, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru, ovocnou šťávu, mouku smíchanou s kypřícím práškem a mleté mandle. Zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, třešně a opět promícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho potřeme zavařeninou, ozdobíme šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.
Tvarohové kousky
Suroviny
400 g tvarohu, 20 g želatiny, 2 vanilínové cukry, 150 g másla, 150 g práškového cukru kulaté piškoty, scezené sterilizované meruňky, kompotová šťáva
Poleva: rozpuštěná čokoláda, máslo
Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem. Potom do něj přidáme tvaroh, vanilínový cukr, želatinu připravenou podle návodu a smícháme. Formu vysteleme potravinářskou fólií. Střídavědo ní dáváme část náplně, piškoty namočené do kompotové šťávy a scezené meruňky. Naplněnou formu odložíme do chladničky ztuhnout. Potom hmotu z formy vyklopíme, odstranime fólii a polejeme čokoládoveu polevou.
Ořechový koláč
Suroviny
Těsto: 6 vajec, 150 g práškového cukru 1 vanilínový cukr 150 g mletých ořechů 4 až 5 lžic polohrubé mouky
Na potření: marmeláda
Náplň: 200 g práškového cukru 200 g másla 150 g mletých ořechů rum podle chuti
Poleva: práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda
Pracovní postup
Žloutky s práškovým a s vanilínovým cukrem utřeme. Přidáme mleté ořechy, polohrubou mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí papír odstraníme. Koláč potřeme marmeládou a rozdělíme ho na dvě části. Jednu část těsta potřeme náplní a přikryjeme druhou částí těsta. Přitlačíme a povrch polejeme citrónovou polevou.
Náplň: Práškový cukr utřeme se změklým máslem. Přidáme mleté ořechy, rum a smícháme.
Poleva: Práškový cukr, citrónovou šťávu a vařící vodu utřeme.
Prázdninové řezy
Suroviny
Těsto č. 1 250 g hladké mouky 100 g másla, 1 dl mléka, 50 g práškového cukru, 40 g kakaa, 1/2 pr. do pečiva
Těsto č. 2 90 g práškového cukru, 90 g hrubé mouky, 4 vejce
Krém: 5 dl mléka, 100 g výběrové mouky, 200 g másla, 1 dl silné kávy, 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukr, 1 lžíce tuzemského rumu
Pracovní postup
Ze surovín vypracujeme tmavé těsto, rozdělíme ho na dvě polovejce a upečeme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Promícháme a upečeme ve vyhřáté troubě. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zapracujeme máslo utřené s cukrem a dobře vyšleháme. Plát tmavého těsta natřeme džemem a polovicí krému. Na něj položíme piškotové těsto, natřeme zbylým krémem a zakryjeme druhým tmavým plátem. Pokapeme ho kávou smíchanou s rumom. Celý povrch polejeme čokoládoveu polevou.