Slané pečivo
MINIROHLÍČKY
,Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 42 g kvasnic, sůl, malá lžička cukru
Náplň: šunka nebo šunkový salám, suchý salám, libovolný sýr (niva, eidam,...) 1 vejce na potření, semínka na posypání (semínka, mák, kmín,...)
Postup:
Mléko zahřejeme (aby bylo teplé, ne horké), rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Zatím do mísy prosejeme mouku a osolíme. Přilijeme olej a vzešlý kvásek a vařečkou promícháme. Pak vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto (není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí). Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý vyválíme na kruhovou placku a rozkrájíme na 8 dílků. Na každý dílek položíme náplň (např. půl kolečka šunky nebo salámu, 1 kolečko suchého salámu, trochu nastrouhaného sýra) a náplň srolujeme do co nejmenšího pevného válečku. Horní cípy "trojúhelníku" přetáhneme přes váleček a celé srolujeme do rohlíčku. Třetí cíp trochu protáhneme a omotáme tak, aby byl vespod. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°. Pečeme dozlatova asi 15 minut. Rohlíčky můžeme naplnit i jinou oblíbenou náplní, klidně i sladkou (v tom případě po upečení pocukrujeme
SÝROVÉ ČESNEKOVÉ KROUŽKY
Ingredience:
200 g hladké mouky, 125 g 100% tuku, 100 g taveného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,
1 lžička soli, 3 - 4 větší stroužky česneku, 1 vejce na potření
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhaný změklý tuk
(změklý tuk se špatně strouhá, proto je lepší ho nastrouhat studený z ledničky a nastrouhaný nechat změknout), sůl, prolisovaný česnek, sýr a vejce. Zpracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále ho rozválíme na 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme z ní kolečka. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu z každého kolečka vykrojíme menším kulatým tvořítkem střed. Pečeme při 200°C asi 6 minut.
1 dávka - cca 80 ks
SLANÉ SÝROVÉ PEČIVO
Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 200 g tuku, 200 g strouhaného sýra (eidam), 250 ml šlehačky, sůl, kmín, mák, červená paprika, koření podle chuti, strouhané mandle na posypání
Postup:
1) do mouky nastrouháme sýr a tuk
2) přilijeme šlehačku a zaděláme těsto
3) dáme do chladničky odpočinout alespoň na 2 hodiny (já dávám odpočinout přes noc)
4) vyválet na pomoučněném vále, vykrajovat tvary (kdo chce, může potřít vajíčkem, ale není to nutné)
5) posypat solí, kmínem, apod.
6) ve středně teplé troubě pečeme na střední poloze do zrůžovění
PÁRKY V KŘUPAVÉM KABÁTKU
Ingredience:
200 g brambor, 200g hl. mouky, 100 g tuku na pečení, jemné párky, 1 vejce,
1 lžička prášku do pečiva, mouka na vál, žloutek na potření, drcený kmín na posypání
Postup:
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2-3cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do zrůžovění.
Párky jsou dobré teplé i studené, s hořčicí i kečupem.
Tip: Pokud vám zbude těsto, vyválejte plát a rozkrájejte na proužky, na plechu potřete žloutkem a posypte kmínem, mákem.. Máte výborné tyčinky k vínu.