Jarní salát
Ingredience
2-3 hlávky salátu
1 salátová okurka
1-2 svazky ředkviček
svazek zelené cibule
svazek mladé mrkve
2 vejce vařené natvrdo
1-2 lžičky hořcice
sůl
ocet
5 lžic oleje
Hlávkový salát opereme pod tekoucí vodou a rozkrojíme na čtvrky nebo osminky.Neoloupanou okurku omyjeme a nastrouháme na kolečka.Ředkvičky a mrkev zbavíme natě a kořínků, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.Vejce rozkrájíme na čtvrtky.Zeleninu urovnáme na míse, posypeme krájenou cibulkou a polijeme směsí oleje, octa ,horčicí a solí.
Salát z exotického ovoce
Ingredience
1 svítek skořice, 4 hřebíčky, kousek pomerančové kůry (pouze oranžová část ), 60 g hnědého cukru, 2 lžíce medu, 1/2 ananasu, 2 mandarinky, 40 ml bílého rumu, 2 kiwi, 1 kaki, 1 karambola, 150 g hroznového vína, kokosové lupínky na ozdobu
Do 300ml vody přidáme skořici, hřebíček i kůru a svaříme ji 2/3 objemu
V ruhém kastrůlku rozpustíme cukr a necháme ho lehce zezlátnout. Pak ho zalijeme scezením kořeneným nálevem a karamel rozvaříme. Když začne mít sirupovou konzistenci, odstavíme ho, vmícháme do nei 2 lžíce medu a rum.
Ovoce očistíme a nakrájíme, víno přepůlíme a odstraníme z nej semínka.
Ovoce přelijeme sirupem a ozdobíme kokosovými lupínky.
Salát s brokolicí a vejci
Ingredience
4 oloupané salátové brambory, sůl, 1 očištěná brokolice, 2 vejce, 1 svazek ředkviček, 150 g šunky
Dresink
100 g majonézy, 100 g zakysané smetany, 1 lžíce pokrájené pažitky, 2 lžíce petržele, sůl, 1 lžíce pokrájené máty, drcený černý pepř, šťáva 1/2 citronu
Brambory nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme je , necháme okapat a vychladnout.
Brokolici rozdělíme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě,. Výjmeme ji zchladíme ve studené vodě, scedíme a necháme okapat.
Vejce uvaříme na tvrdo. Očištěné ředkvičky, vejce a šunku pokrájíme. Všechny suroviny zlehka promívháme.
Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, bylinkami, solí, pepřema citronovou šťávou. Dresinkem salát přelijeme.
Salát s červenou řepou a čerstvým sýrem
Ingredience
4 malé bulvy červené řepy)asi 500 g ), 1/2 lžička feniklu (semínek ), 1 lžíce medu, 2 lžíce balsamikového octa, 6 lžíc olivového oleje, 80 g jader vlašských ořechů, 1 lžíce másla, 1 hlávka salátu, 200 g čerstvého sýra, 2 lžíce citronové šťávy, drcený černý pepř
Řepy vložíme do hrnce s osolenou vodou, přidáme fenikl a zvolna vaříme doměkka. Scedíme je necháme vychladnout, oloupáme a nakrájíme na plátky. Med smícháme s octem a 2 lžícemi oleje. Řepu ve smšsi obalíme. Ořechy nahrubo nasekáme a na rozehřátém másle lehce orestujeme. Listy salátu a plátky řepy rozdělíme do misek. Poklademe je kousky sýra a posypeme ořechy. Vše pokapeme směsí zbylého oleje, citronové šťávy, solí a pepře.
Fazolový salát s uzeným masem
Ingredience
120 g červených fazolí, 120 g velkých barevných fazolí, sůl, 200 g mražených fazolových lusků, 1 očištěná žlutá paprika nakrájená na nudličky, 250 g chery rajčátek, 300 g vařeného uzeného masa.
Dresink : 1 stroužek česneku, 50 ml olivového oleje, asi 3 lžíce vinného octa, sůl, špetka mleté chili papriky
Fazole namočíme na noc do studené vody, (každý druh zvlášť). Druhý den je v čerstvé vodě uvaříme doměkka ( opět zvlášť). Ke konci vařeni osolíme. Mražené fazolky propláchneme a krátce povaříme v osolené vodě. Fazole i fazolky scedíme. Rozpůlená rajčátka a papriku promícháme s fazolemi i fazolkami. Česnek prolisujeme a smícháme s olejem, octem, solí a chili.Zálivkou salát zalijeme a rozdělíme ho do misek. Misky dáme na talířky, na které pak položíme maso.a posypeme ořechy. Vše pokapeme směsí zbylého oleje, citronové šťávy, solí a pepře.