Zvěřina
Bažanta a divokou kachnu stahujeme z kůže i s peřím. Nejprve nařízneme kůži na prsou a přetáhneme ji přes stehna a křádla. Tento postup je rychlý a osvědčený.
Bažant na bylinkách
Ingredience
1 bažant, 5 lžíc rozpuštěného másla, sůl, tymián, saturajka, rozmarýn, oregano, 5 plátků slaniny
Bažanta polijeme rozpuštěným máslem, posolíme, přidáme tymián, saturejku, rozmarýn, oregano, obložíme jej plátky slaniny a dáme péct. Během pečení mírně podléváme. Upečeného bažanta naporcujeme a podáváme s bramborem nebo rýží.
Bažant na pórku
Ingredience
1 bažant, 1/8 másla, několik plátků uzené slaniny, 1/2 hrnku pórku nakrájeného na kolčka, sůl, několik zrnek celého prpře, 1 hrnek nasekaných hub nebo žampionů
Bažanta posolíme, prošpikujeme slaninou a vložíme do pekáčku na rozpuštěné máslo. Zbytek slaniny položíme a mírně pečeme. Když bažant zlátne, přidáme houby a ještě chvíli dusíme. Zdobíme brusinkami
Bažant s jablky
Ingredience
1 bažant, 2 silnejší plátky slaniny, 4 jablka, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček jalovce, masový vývar
Bažanta osolíme a prošpikujeme slaninou nakrájenou na nudličky. Zbytek slaniny rozškvaříme. Na slanine bažanta prudce opečeme ze všech stran, posypeme kořením, podlijeme vývarem, přiklopíme a dusíme asi 30 minut. Přidáme oloupaná jablka zbavená jádřinců a dopečeme. Bažanta při pečení pravidelně podléváme.
Dančí roláda
Ingredience
Plát masa z dančí kýty nebo plecka, sůl, pepř, slanina, 1 hrnek mletého uzeného bůčku, 2 stroužky česneku, 4 vajíčka, červená paprika nebo kapie, okurka cibule
Maso rozkrojené na široký plát naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem, potřeme mletým uzeným bůčkem na který ještě navrstvíme usmažená vajíčka promíchaná s prolisovaným česnekem a nakrájenou kapií a okurkou Naplněné maso svineme a převážeme silnou nití. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme v rozehřátém oleji, vložíme roládu, prudce opečeme ze všech stran, podlijeme vývarem a pečeme za občasného podlévání, až je maso měkké.
Daněk na zelené petrželi
Ingredience
4 plátka dančího masa z kýty, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 4 lžíce drobně nasekané zelené petrželky, 2 cibule, 4 rajčata, 1 hrnek masového vývaru
Maso osolíme, opepříme a prudce opečeme v rozehřátém oleji z obou stran. Posypeme petrželkou, přidáme cibuli nakrájenou na tenké kolečka, podlijeme vývarem a dusíme ve vyhráté troubě. Před dokončením přidáme rajčata nakrájená na osminky a dopečeme.
Divoký králik s jeřabinami
Ingredience
1 králičí zadek ( hřbet a běhy), plátek slaniny, 1 cibule, pepř, sůl, silnejší plátek uzeného bůčku nebo anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1/2 hrnku jeřebin, nebo 5 lžíc jeřabinového kompotu
Králičí zadek odblaníme a prošpikujeme prožky slaniny, popepříme a osolíme. V pekáčku necháme zesklovatět na kostky nakrájený bůček nebo slaninu, přidáme jemně pokrájenou cibuli a plátky česneku. Krátce osmahneme a přidáme králičí maso. Zvolna dusíme pod pokličkou a mírně podléváme. Když je maso téměř měkké, přidáme oprané jeřabiny a ještě asi 10 minut dusíme. Podáváme s bramborovými knedlíky.
Kachna divoká na víně
Ingredience
1 divoká kachna, 2 lžíce oleje, 1 hrnek červeného vína, 2 mrkve, 2 střední petržele, kousek celeru, 1 velká cibule, sůl, pepř, 4 kuličky nového koření, 3 bobkové listy, tymián, trošku rozmarýnu, oregáno a saturejka, 1/2 hrnku smetany,1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kečupu, 1 lžička hořčice a 1 lžička brusinkového kompotu
Kachnu naporcujeme na čtvrtky, osolíme, opepříme a krátce opečeme na oleji. přidáme tymián, saturejku, rozmarýn, bobkový list, nové koření a pokrájenou zeleninu s cibulí. dusíme na mírném ohni za stálého podlévání červeným vínem. Když je kachna měkká, přidáme smetanu zahuštěnou hladkou moukou. lžičku kečupu, horčice a brusinkového kompotu, zamícháme a povaříme. omáčku můžeme také naředit červeným vínem. Podáváme s chlebovými knedlíky
Kančí kýta se šípkovou omáčkou.
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Ingredience
špalíček kančí kýty bez kostí, 1 cibule, 1 malý celer, 2 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce sušených šípků, 1 lžíce hladké mouky, plátek slaniny, 1/2 citronu, 1 hrnek kysané smetany, 2 hrnky vývaru, sůl, několik kuliček pepře, nového koření, jalovce, 3 bobkové listy, celá skořice
Odblaněnou kančí kýtu prošpikujeme proužky slaniny a osolíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidáme kečup, koření a sušené šípky. krátce osmahneme a do zeleninové směsi vložíme maso. Mírně podléváme a dusíme pod pokličkou. když je maso měkké, vyjmeme ho ze šťávy a necháme vychladnout. Studené maso nakrájíme na plátky. Mezitím základ omáčky vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme 2 hrnky vývaru. Hotovou omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme přes husté síto. Dochutíme šťávou z citronu.
Srnčí řízky na jablkách
Ingredience
4 řízky ze srnčí kýty, silnejší plátek slaniny, 2 cibule,1 jablko, masový vývar
Z masa nakrájíme řízky, naklepeme je osolíme a opepříme. slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a maso na ní opečeme z obou stran. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Před dokončením přidáme do šťávy oloupaná jablka nakrájená na plátky.
Srnčí s brusinkami
Ingredience
srnčí kýta nebo hřbet, 1 plátek slaniny nakrájené na nudličky, 1/8 másla, 1 cibule, 1 citron, 2 lžíce hladké mouky, sůl pepř, 1 hrnek vývaru, 2 lžíce brusinkového kompotu
Odleženou a odblaněnou kýtu nebo hřbet prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny osmahneme na pekáči, přidáme máslo a cibuli nakrájenou na kolečka. Když cibule zrůžoví, vložíme na ni osolené, opepřené a moukou poprášené maso zbavené kostí a prudce je ze všech stran opečeme. Potom maso podlijeme vývarem a za občasného podlévání vypečenou šťávou pečeme asi 2 hodiny. Měkkou zvěřinu nakrájíme na plátky a na talíři zdobíme citronem a brusinkamí.
Medailonky ze zajačího hřbetu
Ingredience
1 vykostěný zaječí hřbet, 1 plátek slaniny, 4 lžíce oleje, 2 lžíce másla, cibule, tymián, 2 kuličky jalovce, 1 hrnek masového vývaru
Vykostěný a odblaněný zaječí hřbet prošpikujeme slaninou, potřeme olejem, posypeme tymiánem a necháme v chladničce uležet. Maso nakrájíme na medailonky, naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozehřátém másle. Mírně podlijeme, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, jalovec a dusíme .
Zaječí tanec
Ingredience
4 zaječí stehna, plátek slaniny, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 hrnku červeného vína
Zaječí stehna prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Prudce opečeme na oleji ze všech stran.Podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, víno a dusíme, až je maso měkké.
Zajíc na houbách
Ingredience
1 zajíc, plátek slaniny, 1 cubule, 1 hrnek nasekaných hub, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, pepř, sůl, drcený kmín
Zajíce rozporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, a opečeme v rozehřátém oleji, ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli, houby, vše opečeme pd pokličkou, až je maso měkké. Nakonec šťávu zahustíme na sucho osmahlou moukou. Ještě povar¨říme.
Zapékané jelení plátky
Ingredience
4 plátky z jeleního hřbetu, sůl, 2 lžíce nakrájené zelené petrželky, 2 lžíce nakrájené zelené celerové natě, 1 cibule, 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, 2 bobkové listy, 1 krajíc tvrdšího chleba bez kůrky, 2 lžíce rybízové zavařeniny, 2 lžíce citronové šťávy, masový vývar, 2 lžíce tuku
Odležené maso potřeme olejem, proložíme nakrájenou petrželkou a celerovou natí a necháme v chladničce do druhého dne. Cibulku nakrájíme na kolečka osmahneme na tuku, maso něm opečeme z obou stran, posypeme nasrouhaným chlebe, přidáme koření, rybízovou zavařeninu, podlijeme vývarem a počeme ve vyhřáté troubě.